Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Emoční inteligence podle Saloveya zahrnuje pět základních vlastností

Emoční inteligence podle Saloveya zahrnuje pět základních vlastností :
Vnímání vlastních emocí a jich hodnocení - schopnost identifikovat emoce jako fyzický stav, pocit a najít emoce v okamžiku myšlení, chování, tvoření a rozhodovaní. Schopnost přesného vyjadřování emocí a potřeb spojených s pocity. Schopnost rozlišovat mezi přesným a nepřesným, upřímným a neupřímným vyjádřením citů. Schopnost rozeznat možné přechody mezi emocemi, jako například hněv přechází v uspokojení nebo zuřivost přechází v stud. Schopnost pojmenovat emoce a rozpoznat vztahy mezi slovy a emocemi, kupříkladu mezi spojeními „mít rád" a „milovat".
Řízení a zvládaní emocí - emoce mohou vest od optimismu k pesimismu a podporují rozmanité názory a postoje. Emoční stavy rozdílně podněcují přístupy k určitému řešení problémů. Jedná se o schopnost zvládání rozmanitých situací i také traumatických, schopnost uklidňovat se a vyrovnat se se ztrátou čí nedostatkem někoho (něčeho).
Schopnost zůstat přístupný těm pocitům, které jsou příjemné i těm, které jsou nepříjemné. Schopnost zvládat emoce v sobě a druhých, zmírněním negativních a obohacením se o příjemné emoce bez potlačení nebo zveličování sdělení, která mohou přinášet.
Schopnost motivovaní – nasměrování emoce na určité vybrané cíle. Emoce jsou dostatečně pronikavé a prospěšné tím, že pomáhají posuzovat a zapamatovávat si za jejich účasti. Emoční nálada pomáhá induktivnímu logickému myšlení (usuzování) a kreativitě.
Poznávaní emocí u jiných - schopnost empatie, pochopení významu emocí tak, tak jak se vyjadřují ve vztazích. Schopnost identifikovat emoce v jiných lidech - Schopnost uváženě dohlížet na emoce ve vztahu k sobě a k druhým, jako například rozpoznat jak zřejmé, příznačné, významné nebo přiměřené jsou.
Navazovaní a udržovaní vztahu s jinými emoce stanovují priority, které nám slouží k zaměření pozornosti na důležitá sdělení. Umění navazovaní a udržovaní vztahu zaleží ve veliké míře na schopnosti řízení emocemi druhých. Schopnosti interpersonálních kontaktů - udržovaní emočních vztahů na odpovědné úrovni.

Žádné komentáře:

Okomentovat