Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Emocionální inteligence při řízení druhých lidí

Emocionální inteligence při řízení druhých lidí

Golemanův výzkum velkých globálních společností ukázal, že tradiční kvality vedoucích pracovníků samy o sobě k úspěchu v řídící práci nestačí - pokud tito lidé nemají také vysoký stupeň emocionální inteligence.
Golemanova analýza navíc ukázala, že čím vyšší úroveň vedení, tím důležitější roli emocionální inteligence hraje. Tam už rozdíly v technických dovednostech nehrají roli. Jinými slovy, čím vyšší je postavení vynikající osobnosti, tím důležitější jsou její emocionální schopnosti. Když Goleman srovnával ve vyšším vedení vynikající jednotlivce s průměrnými jednotlivci, skoro 90 % rozdílu v jejich profilech bylo přisuzováno faktorům EQ.
Jiní výzkumníci pak potvrdili, že je možné najít závislost mezi výkonností řízené jednotky a emocionální inteligencí vedoucího. Podle Davida McClellanda, uznávaného experta na organizační chování, oddělení, řízená manažery s dostatečným množstvím emocionální inteligence, překonala roční plánované cíle o 20 % . A oddělení , vedená šéfy bez této schopnosti, naopak plán nesplnila - takřka o totéž množství. EQ podle výzkumů je částečně dědičná, z části daná výchovou a také roste s věkem – tzn. zkušeností a zráním jedince – ale nemusí tomu tak být vždy! Podle Golemana se emoční inteligence také dá naučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat