Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Paradoxní je, že se více těšíme z tisícikoruny, kterou jsme ztratili a následně našli než z tisícikoruny, kterou jsme od někoho dostali

Paradoxní je, že se více těšíme z tisícikoruny, kterou jsme ztratili a následně našli než z tisícikoruny, kterou jsme od někoho dostali. Podobně je to ze ziskem. Jinak se chováme v případě útraty peněz z vlastního platu nebo v případě peněz které jsme našli na ulici, ty z ulice utratíme mnohem rychleji. Na tomto principu fungují i kasina, která na začátku dávají zákazníkovi vyhrát. Je to podobné jako los na loterii – nadhodnocujeme malé pravděpodobnosti a podhodnocujeme střední a vysokou pravděpodobnost. To vyplývá z heuristiky přístupnosti, kde na rozhodování může mít vliv mnoho faktorů například medializace určitých událostí. Na otázku, čeho je více sebevražd či vražd …? Většina odpoví vražd, při tom ve skutečnosti je mnohem více sebevražd. Důvod: média mnohem častěji informují o vraždách.
Uvědomili jsem si, že velký vliv na stav ekonomického hospodářství mají preference konzumentů (např. kolik vydávají na konzum, kolik spoří, jak jsou ochotní investovat).

Například:

Výzkum trendů na základě šipek.

Sázení v ruletě.

Žádné komentáře:

Okomentovat