Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Experiment – zkoumání určitého jevu za přesně vymezených, předem daných podmínek

Experiment – zkoumání určitého jevu za přesně vymezených, předem daných podmínek. Jeho výsledky mohou sloužit k tvorbě nových teorií nebo ověření teoretických předpokladů apod. Experiment je nejnáročnější a také nejobjektivnější metodou výzkumu.

Psychodiagnostické testy – představují soubor standardizovaných úloh, jejichž řešení má určitou vypovídací hodnotu o existenci či míře psychické vlastnosti zkoumané osoby. Je jich velké množství.

Můžeme je dělit na testy výkonové a testy osobnosti. Výkonové testy se orientují na měření inteligence (například komplexní testy inteligence: Wechslerův inteligenční test pro dospělé WAIS-R nebo I-S-T test struktury inteligence), paměti, technických schopností, verbální a matematický, uměleckých schopností apod. Testy osobnosti zahrnují projektivní metody (ROR – Rorschachův test, Kresba postavy, Kresba stromu)

Hermeneutika řecky hermeneuein – interpretovat, vysvětlovat. Je to metoda interpretace výpovědi. Je pomocnou metodou pro rozhovor, introspekci. Je nutné tady vypracování principů, pokud má být daná výpověď mimo časový distanc k přítomnosti, chápána tak aby byl uchován a vysvětlen její smysl.

Fenomenologický popis - U pozorování složitějších vnitřních procesů a chování vzniká potřeba popisu jednotlivých fenoménů, které se zjevují pozorovateli a které pozorovaná osoba zpřístupňuje. Fenomenologický popis se snaží podobně jako jednotlivé kamínky mozajky vytvořit co nejkomplexnější obraz.

Introspekce – od intro „uvnitř” specto „náhled” tj. nahlížení dovnitř. Většinou sledování vnitřních dějů a procesů prostřednictvím výpovědí.

Analýza výtvorů – jednotlivé lidské výtvory vypovídají o charakterových, osobnostních a behaviorálních vlastnostech jejich tvůrců. Můžeme tak sledovat vnímání prostoru, tendence, preference a dokonce i poruchy osobnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat