Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Príprava pacienta na clearence:

Príprava pacienta na clearence:
Pacient zbiera moč najčastejšie po dobu 24 hodín. Moč sa uchováva v chlade a po skončení zberu sa s presnosťou na ml zmeria jej objem. Ten sa zapíše na sprievodku. Celý objem moču sa dôkladne premieša a pre laboratórium sa odli asi 10 ml. Pacientovi sa ďalej odoberá krv na stanovenie koncentrácie kreatinínu. Na sprievodku sa ďalej uvedie údaj o hmotnosti, výške, pohlavia a veku. Počas zberu moču sa pacient nesmie fyzicky namáhať a mal by prijímať primerané množstvo stravy a nápojov. Mal by sa používať len nevyhnutne potrebné lieky.

Iné spôsoby odhadu GF:
Pri znížení GF sa v plazme hromadia rad nízkomolekulových proteínov, ktoré sa za fyziologických okolností touto cestou vylučujú do moču (β2 - mikroglobulin, C - peptid). V súčasnej dobe sa najčastejšie stanovuje v krvi koncentrácia cystatinu C, ktorý sa zvyšuje úmerne poklesu GF. Na rozdiel od iných nízkomolekulových proteínov nie je tumorovým ani zápalovým markér. Stanovenie je imunochemickou.
Na základe získaných čísiel sa môže vypočítať tubulárnej resorpcie vody a môžu sa tak zhodnotiť aj renálna tubulárna funkcie
TR =

Žádné komentáře:

Okomentovat