PRINCÍP MERANIA OSMOMETRU:
najskôr zmeria vzorku vody, ktorý sa ochladí pod bod tuhnutia vody až na bod kryštalizácie. Počas kryštalizácie sa uvoľní skupenské teplo topenia a teplota vody vzrastie - dosiahne opäť bodom tuhnutia vody. Nasleduje meranie vlastného biologického materiálu, ktorý sa opäť schladí až na bod kryštalizácie, potom sa uvoľní skupenské teplo topenia a teplota vzorky stoupne na bod tuhnutia vzorky.
Δt (rozdiel medzi týmito dvoma teplotami tuhnutia) je úmerná osmolarite.
VÝZNAM MERANIA osmolalita
- Na sledovanie úspešnosti liečby stavov s vysokou osmolalita v sére (napr. diabetickej kóme)
- K odhadu stupňa otravy etylénglykolom, etanolom a ďalšími látkami, ktorých osmolalita poznáme
- Posúdenie funkčnej schopnosti TUBUL obličiek pri koncentrujúcom pokuse (meranie osmolalitu v moči po aplikácii ADH na nosovej sliznice)
Žádné komentáře:
Okomentovat