Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Normálne hodnoty: 0,98 - 0,99 (98 - 99%)

Normálne hodnoty: 0,98 - 0,99 (98 - 99%)
U väčšiny látok je množstvo profiltrované v glomeruloch ďalej upravované v tubulárním systému resorpcií alebo sekréciou. Platí vzťah, že profiltrované množstva (GF) sa rovná súčtu množstva vylúčeného (FE = frakčnou exkrécie) a vstřebaného v tubuloch (TR).

GF = FE + TR
Ak tento vzťah vyjadríte v relatívnych číslach FE + TR = 1 (100%)
Tabuľkové resorpcie látky je taký podiel z množstva profiltrovaného v glomeruloch, ketré sa vstrebe v tubuloch.
FE = frakčnou vylučovania látky je takýto podiel danej látky z množstva profiltrovaného v glomeruloch, ktorý je za časovú jednotku vylúčený v definitívnej moču. FE danej látky sa rovná podielu jej clearence a GF
Výpočet FE:
V praxi sa sleduje zvyčajne len jeden z uvedených tubulárnych ukazovateľov. Zvyčajne je to frakčnou vylučovania. Ak je jeho hodnota vyššia ako 1,0 (100%) znamená to, že sa táto látka v tubuloch viac secernuje ako resorbuje (tzn. Že v definitívnej moču je sledované látky viac ako v moči primitivní). Je-li FE nula je látka v tubuloch kompletne resobována. Ak FE = 1,0 zodpovedá vylúčené množstvo sledované látky množstvo profiltrovanému. U väčšiny bežne vylučovaných látok známe presné rozmedzí FE týchto látok, ktoré by za fyziologických okolností nemala byť prekročená.
Výhodou výpočte FE je, že nepotrebujeme poznať diuréza, čím odpadá zber moču pacintem

Žádné komentáře:

Okomentovat