Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VÝŽIVA:

VÝŽIVA:
- Zložka primárnej prevencie, jej nedostatok má vplyv na vznik chorôb
- Odbor hygiena skúma vzťahy medzi organizmami a prostredím, ich vývoj a interakciu
- Hyg.výživy - výživa z hľadiska biologickej a energetickej výchovy

Zložky potravy:
1. látky saturátorovej - energetickej - C.T.B
2. l.živící - stavebný materiál - B
3. l.ochranné - pre správnu fci organizmu - vit, min.l.

Sýtič LÁTKY
- Tuky, cukry
- Depótní tuk - zásobní látka
- Najvyššie energie u rastlinných tukov
- Nenasýtené mastné kyseliny - prevencia - aterosklerózy
- Živočíšne tuky - mastné kys.chybí, vysoká hladina cholesterolu
- Zdroj vitamínov
- Vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K
- Uhľohydráty vstupujú do tela ako cukry, u jednoduchých monosacharidov okamžitý prísun E, polysacharidy zložitejšie, zdravšie pre organizmus

Žádné komentáře:

Okomentovat