Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cestovní ruch - HISTORIE 2

Cestovní ruch - HISTORIE 2


Thomas Cook viděl úspěchy organizovaného CR a tudíž v roce 1845 založil 1. cestovní kancelář - Thomas Cook a své pracoviště měl v Londýně. Ta fungovala s určitým omezením a v roce 1865 již fungovala na stejném principu jako dnešní CK – měla již přepážky pro vyřizování žádostí. Thomas Cook v té době zjistil, že existuje velká poptávka po organizovaném CR a jedna kancelář v Londýně mu nestačí => proto od roku 1877 založil několik vlastních CK v Evropě.

Vedle Evropy expandoval i do Ameriky, dokonce do Austrálie a velice dobře fungující pobočky zakládal na Středním Východě a nejlépe mu kanceláře fungovaly v Indii (v té době anglická kolonie).

Dnes existuje CK Thomas Cook a syn Ltd. – a tato značka byla založena 12. června 1924. Tato nová značka ukázala svou činností na ohromné možnosti poskytování a zprostředkování služeb a organizování služeb CR. Thomas Cook se podílel v roce 1851 na masové akci – v Londýně se konala 1. průmyslová mezinárodní výstava a jen z hrabství Yorkshire vypravil zájezdy pro 165 tisíc osob. Další významný počin Thomase Cooka byl v roce 1855 kdy překročil hranice Anglie a zorganizoval zájezd na světovou výstavu v Paříži.

V roce 1856 začal Thomas Cook organizovat zájezdy i do jiných světadílů a tím že měl pobočky na jiných kontinentech měl styčné body k tomu, aby mohl zorganizovat v té době „cestu kolem světa za 222 dnů“. Velice významné bylo organizování cest indických muslimů do Mekky a cesty indických maharádžů do Evropy.

Žádné komentáře:

Okomentovat