Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DOPRAVNÍ SLUŽBY – služby silniční dopravy 2.

DOPRAVNÍ SLUŽBY

Služby silniční dopravy 2.

Vedle těchto dopravních komunikací musí být vybudován patřičný systém čerpacích stanic a vozový park autobusový a autokarový park u zájezdové dopravy rostou nároky na vybavení vozového parku. Měly by jezdit autobusy s kouřovými skly, s velkým zavazadlovým prostorem (v litrech), s WC, event. chladícím a ohřívacím zařízením na nápoje. Dnes existují různé firmy, které vyrábějí autobusy na požadované úrovni (u nás KAROSA s motory RENAULT).

Existuje i tzv. rotel = u nás a v Evropě se příliš nepoužívají – aby to byl skutečný rotel, tak musí mít přívěs na spaní – ne jen přestavovací sedačky na lůžka! V Evropě je velmi výrazně rozvinuta automobilová doprava - jejím záporem jsou velmi přetížené komunikace a negativní vliv na životní prostředí.
V automobilové dopravě se rozvíjejí přívěsy za auta – používá se termín mobil-home.

Sortiment služeb silniční dopravy:
Záleží na druhu dopravy – zda jde o pravidelnou silniční dopravu nebo o nepravidelnou:
1) vnitrostátní a mezinárodní pravidelná silniční doprava = v současné době v ČR není monopolní provozovatel autobusové dopravy – existuje zde řada přepravců na pravidelných linkách - cestující si musí koupit dopravní ceninu = jízdenku + na delších trasách jízdenku s místenkou

2) nepravidelná silniční doprava = uskutečňuje se na základě smlouvy (dohody), kterou uzavírá dopravce a přepravce s příslušnou CK (zájezdy)

S rozvojem autobusové dopravy musí být vybudovány kvalitní autobusová nádraží, která musí mít informační centra poskytující informace o jízdních řádech, služby související s úschovou zavazadel, obchodní služby – prodej omezeného sortimentu jídel.

Žádné komentáře:

Okomentovat