Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČLENĚNÍ CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A CESTOVNÍCH AGENTUR 2


ČLENĚNÍ CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A CESTOVNÍCH AGENTUR 2


Dnes se jedná o změně zákona zejména v oblasti provizního prodeje či prodeje třetí osobou tak aby nehrozilo, že zájezd není pojištěn.

Zprostředkovatelé - kromě produktu touroperátora, který není u CA nikdy hlavní (CA by z provize nepřežila) – tak se zaměřují i na zprostředkování ostatních druhů služeb (nabízejí mapy, letenky, knihy s cestovní tématikou, rezervace) a tím se snaží získat další peněžní prostředky pro svoji činnost.

Otázka problému DPH – některé CA a CK jsou plátci a někteří nejsou plátci DPH. Vyhláška pro CR dovoluje, jestliže je CK plátce DPH má dealer, který je neplátcem DPH tak je mu provize snižuje o 22%. Je třeba úprava.

CK (touroperátoři) i zprostředkovatelé spolupracují rovněž se zahraničními CK, zahraničními touroperátory a v současné době se uzavírá jedna kapitola přípravy sezóny – je uzavřena zimní sezóna, která se již prodává (již jsou uzavřeny kontrakty). A již se připravuje letní sezóna, protože velké CK musejí mít již připraven nabídkový katalog na další rok. Katalogy jsou různě obsáhlé – dnes je tendence co největší rozsah katalogů.

S rozdělením CK na organizátory CR a na zprostředkovatele můžeme rozdělit tyto na základní CK a specializované CK. Menší CK můžeme víceméně dát do skupiny kanceláří základních, které se snaží poskytovat služby v celé šíři. Naopak specializované CK jsou zaměřeny na nabídku služeb na vyšší úrovni kvality a ve vyšších cenový relacích. Někdy je tato specializace umožněna tím, že představují reprezentanty zahraničních dodavatelů těchto služeb přímo u nás.

Tyto specializované CK připravují i speciální package služeb dopravních, nakombinují veškeré služby v dopravě (rent a car). Některé velké CK (jako Čedok, Eximtours, Firo) se spojují u nás i s leteckými společnostmi – kontrahují charterové lety a blokují letadlo na své produkty.

Žádné komentáře:

Okomentovat