Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cestovní ruch - Základní formy cestovního ruchu:



Základní formy cestovního ruchu:


A/ rekreační cestovní ruch = kdy si klient koupí v rámci PCR nebo si sám zařídí rekreaci v zahraničí

B/ kulturně-poznávací cestovní ruch = současná skladba CK i poptávka ze strany mladších turistů je na vzestupu

C/ sportovně-turistický cestovní ruch = spojení rekreace s různými sporty

D/ lázeňský a léčebný cestovní ruch = balneologie

E/ další formy cestovního ruchu = např. seniorský

F/ specifický cestovní ruch = kongresový CR, mládežnický CR, mototuristika, sportovní lov, rybářství, chalupářství, náboženský cestovní ruch, incentivní CR (pobídkový CR  např. když CK nabízí placené zájezdy pro své zaměstnance – ti pak mají bezprostřední informace pro zákazníka)

V současné době u nás neexistuje zákon o CR - vyčkává se vstupu do EU, kdy přijmeme směrnice EU. Dnes u nás máme pouze zákon č. 154/1999 Sb. o některých podmínkách v provozování cestovních kanceláří a cestovních agentur - ¨¨ řadí se do zákonů o ochraně spotřebitele - převzal některé prvky z legislativy zemí EU - stanoví povinnost pojištění CK + vytyčuje co to je cestovní kancelář (CK - živnost koncesovaná) a co je cestovní agentura (CA – živnost vázaná) a dále co to je „zájezd“.

Dnes žádná pojišťovna z důvodu velkého rizika nechce cestovní kanceláře pojistit => proto se pojišťovny sdružily do tzv. „poolu“, kde je celkem 9 velkých pojišťoven - tím vznikl monopol pojišťoven. Antimopolní úřad tomuto sdružení dal výjimku na trvání do 31.12.2003.

Asociace CK a CA + Antimopolní úřad daly požadavek na to, aby „pool“ fungoval až do 1.5.2003. Současně se připravuje tzv. „bankovní záruka“, kdy bude mít každá CK bankovní účet u banky (KB), která by tak měla převzít záruky + provádí audit CK!

V současné době také nemáme speciální ministerstvo, které by se angažovalo v oblasti CR – ten spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).


Článek podporuje:
hokejky, brusle, hokejové chrániče

Žádné komentáře:

Okomentovat