Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DOPRAVNÍ SLUŽBY - Služby vodní dopravy


DOPRAVNÍ SLUŽBY

D/ Služby vodní dopravy


Vodní dopravou se rozumí vnitrozemská vodní doprava po řekách či jezerech a námořní doprava po mořích a oceánech. U nás ani jeden druh vodní dopravy není dostatečně rozvinut - chybí nám splavné řeky (pouze cca 350 km). Proto se u nás více využívá pouze vodní doprava na přehradách (Orlík, Lipno), ale díky technické náročnosti je cenově dražší.

Trajektová doprava, event. doprava luxusními loděmi = tzv. cruising se provozuje výhradně na mořích (např. ve Středomoří). Lodní doprava má velkou nevýhodu v malé rychlosti dopravy a proto je nahrazována silniční a železniční dopravou.

V námořní dopravě jsou plavidla rozděleny dle kapacity = malé osobní lodě (do 100 cestujících), středně velké lodě (100-700 cestujících), velké lodě (nad 700 cestujících).
Kabiny pro cestující mají různou úroveň, třídu - luxusní, I. třída, turistická třída - dle této třídy se odvíjí počet míst v kabině (od 2-4).

Námořní i vnitrozemské dopravě slouží přístavy - místa speciálně upravená pro přistávání lodí, kotvení, odbavování osob a nákladů. Tyto přístavy musí splňovat ideální přírodní podmínky – hloubka zálivu, klidný příliv a odliv, žádné mlhy, příhodné mořské proudy.

Problémy v námořní dopravě jsou s mezinárodními výsostnými vodami - tzv. teritoriální moře lodě musí předkládat žádosti o průjezd. Dnes vznikl významný problém s Panamským průplavem, kdy Panama žádá jeho navrácení od USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat