Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

UBYTOVACÍ SLUŽBY – základní služby CR 1.

UBYTOVACÍ SLUŽBY – základní služby CR 1.

Od 1.1.2004 každý, kdo se bude chtít přihlásit ke klasifikaci ubytovacích zařízení bude muset již splnit stanovené podmínky vycházející z ČCCR. Dříve existovala „oborová norma“, která jasně stanovila kategorizace ubytovacích zařízení – ta byla v 90. letech zrušena a v roce 1994 ČCCR + Národní federace hotelů a restaurací + AČKA + Sdružení pohostinství a hotelnictví a cestovního ruchu vydaly tzv. metodickou pomůcku = doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci hotelnických a ubytovacích zařízení.
Tato pomůcka se dělila na 2 části: ubytování a stravování – v části ubytování se dělila na 2 podskupiny:

1) hromadná ubytovací zařízení = hotely a obdobná zařízení

Ubytovací zařízení hotelového typu = hovořilo se o instituci hotel, hotel garni, motel, botel, penzion - aby tyto získali hvězdičky v kategorizaci – tak toto zařízení muselo mít min. 10 pokojů.

2) individuální hromadná ubytovací zařízení = ostatní ubytovací zařízení = turistické osady, kempy, event. chatové tábory

Další ubytovací zařízení – chytová osada – návštěvníci musí být ubytováni v chatách, stanech, bungalovech. V kempu jsou hosté ubytovaní ve stanech či obytných přívěsech. Turistická ubytovna = hromadné ubytovací zařízení s větším počtem lůžek poměrně nízké jednodušší kvality.

Vedle těchto hromadných ubytovacích zařízení - existuje i institut individuálního ubytování - ve smyslu organizovaného či neorganizovaného CR a dokonce se hovořilo i o ubytování bez úplaty (např. v soukromém bytu) + institut apartmánového ubytování + institut rekreačních chat - takto vypadala stará kategorizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat