Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

POSTAVENÍ CESTOVNÍ KANCELÁŘE NA TRHU CESTOVNÍHO RUCHU, HISTORIE 1.


POSTAVENÍ CESTOVNÍ KANCELÁŘE NA TRHU CESTOVNÍHO RUCHU
, HISTORIE

Vznik a vývoj cestovního ruchu je spojen nejen s existencí dodavatelských subjektů, ale i zprostředkovatelských subjektů – a jako zprostředkovatelský subjekt můžeme hovořit i o cestovní kanceláři. V první fázi jsou zprostředkovatelské subjekty a později – dneska známe cestovní kanceláře ve funkci organizátorů cestovního ruchu = tzv. touroperátoři.

Historie cestovních kanceláří

Předchůdci cestovních kanceláří – cestovní ruch je „starý“ jako lidstvo – můžeme nacházet první kořeny CK už v období římského impéria, protože cestování v té době bylo považováno nejen jako klasické cestování, ale bylo spojeno s válečnými taženími – s válečníky šli celé rodiny – toto jsou prapočátky CK.

Když se podíváme na novodobý cestovní ruch a novodobou historií cestovních kanceláří – tak za průkopníka v činnosti CK považujeme Francouze Ramadounta – ten žil v letech 1586-1656 (přelom 16. a 17. století) a je považován za zakladatele CK v našem novodobém pojetí. Na jeho zkušenosti navázal a tuto myšlenku dovedl k dokonalosti (v té době) Angličan Thomas Cook – ten žil v letech 1808-1892 (19. století).

Významným počinem v novodobé historii CK je rok 1841 – 5. červenec, kdy Thomas Cook uskutečnil 1. organizovanou hromadnou přepravu 570 osob vlakem z Leicesteru do Longborough. Tato akce byla z důvodu otevření železniční tratě mezi těmito uzly a dále také uspořádal zájezd z Derby do Raggby – ta byla pojata jako reklama proti konzumaci alkoholu. V podstatě tyto dvě velké akce jsou považovány odbornou veřejností v CR za základ novodobého CR – novodobého pojetí CK.

Žádné komentáře:

Okomentovat