Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DOPRAVNÍ SLUŽBY – služby silniční dopravy 3.


DOPRAVNÍ SLUŽBY


Služby silniční dopravy 3.

Práva a povinnosti cestujících a přepravce = cestující je povinen nastoupit jízdu se zaplacenou jízdenkou - tato pravidla upravuje opět přepravní řád - ten navíc umožňuje preferenci míst (přednost při obsazování autobusu mají cestující do cílové stanice). Jestliže řidič autobusu uzná, že je autobus již plně obsazený - nemusí z důvodu bezpečnosti vzít další cestující i když ze zákona má odpovědnost za cestující dopravce - ale toto přenáší na řidiče (nese odpovědnost za přeplnění autobusu). Na dálnicích by správně neměly být v autobuse žádní cestující na stání!

Jízdní řády
Mění se každoročně, protože autobusové i železniční jízdní řády jsou u nás synchronizovány - tak se mění najednou. Pokud dopravce zjistí nerentabilnost některé linky, tak může na ní změnit jízdní řád bez předchozího ohlášení (vynechání některého spoje).

Součástí autobusových linek jsou autobusové zastávky - je značně sporné, kolik jich na trase vybudovat - dopravci mohou vzít v úvahu docházkovou vzdálenost – uvažuje se zpravidla 3 km.
Jízdní řád upravuje rovněž i přepravu zavazadel - měly by se dávat do úložného prostoru - někdy se platí zvlášť za zavazadla - zavazadlový lístek + běžně však je poplatek za zavazadlo započítán do ceny jízdenky!

Synchronizaci s autobusovou dopravou tvoří MHD, která nemusí být provozována pouze autobusy. MHD opět mohou provozovat různí dopravci (dopravní podniky) – zpravidla MHD spoluvlastní města. V současné době je zejména ve velkých městech vyzdvihována role MHD oproti cestování automobily - cenová relace je však dnes vyšší nebo nejsou vybudována dostačující parkovací centra na okrajích měst zdarma, aby je řidiči využili a přestoupili na MHD.

Žádné komentáře:

Okomentovat