Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DOPRAVNÍ SLUŽBY – služby silniční dopravy 1.


DOPRAVNÍ SLUŽBY

C/ Služby silniční dopravy
1.

• Silniční doprava se uskutečňuje po pozemních komunikacích formou hromadnou (autobusy a autokary – 40-45 míst) a nebo individuální automobilovou dopravou (osobními auty – 4-5 míst).
• Předností silniční dopravy je její rychlost a značná pohotovost + rovněž je silniční doprava vhodná z hlediska dostupnosti míst - i do „zapadlých“ míst vedou silnice a jsou tedy přístupné automobilem.

• Doprava silniční je řešena na 2 úrovních:
a) pravidelná silniční doprava =
b) nepravidelná (kyvadlová) silniční doprava = příležitostná silniční doprava, která by měla doplnit pravidelné linky – např. o Vánocích se doplňují některé spoje => patří sem zejména zájezdy poznávací či pobytové (autobusové)

• Výkonným orgánem v oblasti silniční dopravy v ČR je společnost ČESMAD Bohemia, která má hlavní sídlo v Praze a pobočky v krajských městech. Koordinuje všechny záležitosti týkající se osobní i nákladní silniční dopravy.

Materiálně-technická základna silniční dopravy = je tvořena pozemními komunikacemi a dopravními prostředky. Pozemní komunikace se dělí na různé typy = hlavní jsou dálnice – ty spolu se silnicemi tvoří jednotný dopravní systém a v rámci něho jsou tzv. rychlostní komunikace a silnice pro motorová vozidla. Silnice pro motorová vozidla mají různé třídy:

I. třída silnice pro motorová vozidla (mezinárodní a celostátní význam) – označují se jedním nebo dvěma číslicemi (1-99) a navíc jsou označeny písmenem E (např. E57)
II. třída silnice pro motorová vozidla (silnice okresního charakteru – nemají mezinárodní význam) – jsou označovány třemi číslicemi (100-999)
III. třída – všechny ostatní komunikace, které propojují jednotlivé obce a města

Žádné komentáře:

Okomentovat