SLUŽBY VENKOVSKÉHO CESTOVNÍHO RUCHU - 2. ČÁST
Stravovací služby v rámci venkovského CR
Stravovací služby jsou atypické, host musí mít k dispozici kuchyň s nádobím, aby si mohl stravu nějakým způsobem připravit. Stravování musí být v souladu s požadavky zákonů. Většinou zde nejsou nabízena „menu“, zákazník se domlouvá o způsobu stravování s ubytovatelem (majitelem). Je třeba dostatek místa pro odkládání věcí, dostatek míst k usazení hostů nejlépe k jednomu stolu + typické venkovské zařízení (vybavení).
Charakter menu by měl odpovídat celkovému rámci produktu = hlavní jídlo, moučník, event. káva – zpravidla se domlouvá dopředu souhrnná cena + ubytovatel by měl nabídnout produkty vlastní výroby, event. by měl umožnit účastníkovi, aby se účastnil na vytváření jídla. Jídlo by mělo odpovídat zdravé výživě, event. obsahovat lesní plody, hodně mléčných výrobků (při pobytu na mléčné farmě), někdy se pořádají i vepřové hody + sezónní stravování + krajové speciality.
Ubytování v soukromí - měla by být samozřejmostí lednička s nápoji – funguje formou minibaru – zákazník využívá těchto služeb a při odjezdu zaplatí příslušnou cenu za spotřebované nápoje. Oblíbené jsou večeře u táboráku + rožnění (krby).
Obchodní služby a doplňkové služby v rámci venkovského CR
Je třeba nabídnout zákazníkovi, aby si koupil některé produkty či věci lidové tvořivosti + prodej medu.
Doplňkové služby = cílem je usměrňovat volný čas hostů - zajistit rybaření, lov, sportovní vyžití. Hosté by měli být seznámeni s nejbližším okolím (historie, příroda) - doporučit významné atraktivity v okolí. Velkým lákadlem je seznámení se zemědělskými pracemi, event. pomoc při krmení zvířat rodiny s dětmi. Taktéž je vhodné spojit pobyt s konáním různých venkovských slavností (dožínky).
Do venkovského CR je třeba zapojit pozorování a vnímání přírody - spojeno např. s vítáním jara, zapojit se při sklizni brambor – někdy si účastníci svojí účastí prací odpracují náklady na pobyt (výlovy rybníků).
V zahraničí dobře fungují „eko-agro-farmy“ – například Chorvatsko je využívá v oblasti Záhřebu a centrální Istrie - tzv. vnitřní území, které bylo spojeno s velkou chudobou = dnes zde prosperuje agroturistika. U nás se vyskytují řídce některé eko-farmy na Šumavě, u Stříbra (chov ovcí a s tím spojené činnosti), jinak je rozvoj venkovského CR u nás teprve na počátku.
Žádné komentáře:
Okomentovat