Konzervácia
Vykonáva sa u zberané moču, najrozšírenejší ku konzervácia chladom, ďalej chemickými činidlami: tymol v izopropanolu, formaldehyd, HNO3, HCl, chloroform.
Moč na základné vyšetrenia by sa mala spracovať do jednej hodiny od vymočení, inak v nej dochádza k nasledovným zmenám:
- Rozmnoženiu baktérií
- Pokles glukózy
- Vzostup amoniaku
- Vzostup pH
- Rozpad bunkových elementů prípadne kryštalizácie látok zatiaľ v moči rozpustených
Diuréza - objem moču za určitý časový (najčastejšie za 24 hodín = denná diuréza). Závisí od zloženia potravy, objemu prijímaných tekutín, klimatických podmienkach, veku pacienta, stavu obličiek (poškodené obličky potrebujú na vylúčenie odpadových látok viac vody ako obličky zdravé).
Denná diuréza u zdravého človeka = 0,5 - 2,0 l, v priemere 1-2 l (= normúrie)
Žádné komentáře:
Okomentovat