Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Klasifikácia ICHS

Klasifikácia ICHS
1) Arytmia pri ICHS
Prevodná systém srdca:
Srdce si samo vyrába rytmické vzruchu pre svoju pravidelnú činnost.Za normálnych okolností vznikajú vzruchu v sínusovom uzla (v stene pravej siene pri ústí DDŽ) Za patologických okolností môžu nastúpiť náhradné centra automacie.

Ako funkčné označujeme také arytmia, u ktorých sa nepreukáže žiadny org.původ.Setkáme sa s nimi u ľudí s labilnú vegetatívny nervový sústavou, ale iu osôb úplne zdravých-po väčšom množstve kávy, překouření apod
Väčšina arytmiu má org.příčinu.bývá u rôznych onem. Srdce.Arytmie niekedy vznikajú iz okrem srdcových příčin.Bývá to pri veľkých stratách krvi, poruchách vnútorného prostredia, nadmernej funkcii štítnej žľazy alebo predávkovania digitálisovými preparáty alebo po betablokátormi

Respiračná arytmia-vzniká kolísaním aktivity sínusového uzla v závislosti na dýchanie = pri vdychov sa srd.frek.zvyšuje, pri výdychu sa snižuje.je aj u úplne zdravých ľudí, neznamená nič patologického

Sínusová bradykardia-menej než 50/min-u trénovaných športovcov, u zdravých ľudí v spánku, u zníženej fce.štítné žľazy a pri podávaní niektorých liekov (digitalis, betabloktorů)

Sínusová tachykardia-vyššia než 100/min.
-pri rozčilení, strachu, úzkosti, teplote alebo ako kompenzačný mechanizmus pri hroziacim zníženie minútového srdcového výdeje.Někdy sa tachykardia objavuje v záchvat = paroxysmální tachykardia-ak by trvala dlhodobo (niekoľko hodín)-môže dôjsť až k ľavostranné srdcové insuf.

Fibrilácia siení
-časť poruchy srd. Rytmu, spôsobené pat. Tvorbu vzruchov v ložiskách v oblasti síní.Může mať aj záchvatovitý charakter.Funkčním dôsledkom je, že sa komory sťahujú rýchlo a nepravidelně.Hodně stahů je málo účinné a pri tak neúčinné stahy sa nedostáva krv do periferie.Srdce sa zbytočné a neúčelné zaťažuje.

Fibrilácia komôr
-Akcia komôr je chaotická a rýchla, stráca sa kontrakční schopnosť a výkonnosť svalstvom, docházení na zastavovanie krvného oběhu.Tento stav bezprostredne ohrozuje život pacienta.-Ten upadá do bezvedomia, to je často sprevádzané křečemi.Pokud mu nie je poskytnutá účinná pomoc (kardopulmonární resuscitácia + defibrilace)-umírá.Je to najčastejšou príčinou náhlej smrti!!

Žádné komentáře:

Okomentovat