Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zvýšený funkcie štítnej žľazy = hypertyreóza

Zvýšený funkcie štítnej žľazy = hypertyreóza
Je to chorobný stav, pri ktorom je vyšší výdaj hormónov štítnej žľazy, ako zodpovedá potrebám organizmu.Je to časté ochorenie, postihuje asi 2% dospelého obyvateľstva, výrazne častejšie sú postihnuté ženy.Klinický obraz je typický a chorobu možno vo väčšine prípadov dobre liečiť.
1) Basedovova choroba-príčinou je tvorba zvláštneho typu protilátok, ktoré stimulujú štítnu žľazu k hyperfunkci.Současně sa oživujú tkanivo za očnými bulby = kbulbus sa vysunuté z očnice dopredu = exoftalmus.Ten je niekedy tak výrazný, že pacient nemôže v spánku dovřít viečka.
2) Toxická nodózní struma (uzlová)-uzlové struma bývajú dlhé roky bez poruchy funkcie, ale majú väčšiu náchylnosť k vzniku hypertyreózy.Příčina, kvôli ktoré spôsobí, že kľudovej adenómov štítnej žľazy sa stanú hyperfunkčními zatiaľ nepoznáme.
3) Lieková hypertyreóza-je zriedkavou príčinou klinického obrazu zvýšenej funkcie štítnej žlázy.Je spôsobená vysokými dávkami hormónov štítnej žľazy, ktoré sa podávajú z liečebných dôvodov = pacient je predávkovania hormóny
klinický obraz-Pacienti si sťažujú na pocit nepokoja, nervozity, nespavosť, zmeny nálad.Mají dobrú chuť k jedlu, ale hubnou.Špatně snášejí horko.Obtěžuje je palpitácie, mávajú průjmy.Padají im vlasy a lámu sa nechty.
Z objektívnych známok sú v popredí neuropsychiatrického příznaky.Často už samo správanie chorých budí podozrenie na tyreotoxikózu.
Pacienti sú uponáhľaných, nesoustředění, robia veľa zbytočných pohybov, rýchlo a vzrušně mluví.Často sa mení ich nálada, sú plačtiví.Kůži majú vlhkú, teplú, upocenou.Zjistíme jemný tras, ktorý sa najlepšie vyšetruje na prstoch upažených horných končatín-možno ho lepšie hmatom ako liečiť.
Bývajú výrazné zmeny krvného oběhu.tep je rýchly, časté sú poruchy srdcového rytmu (fibrilácia siení)
častá je svalová adynamie
U basedovovy choroby je prítomný exoftalmus

Žádné komentáře:

Okomentovat