Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Resuscitácia

Resuscitácia
Zaistenie dýchania a obehu má zásadný význam pri prvej pomoci, pri záchrane človeka. Nedostatok a prerušenie dodávky kyslíka má za následok poškodenie mozgu.
• známky dýchania: dvíhanie hrudníka, cítime dych na chrbte ruky, na tvári, hodinky alebo zrkadlo sa zamlží pred ústami.
• srdcovú činnosť: na krčnej tepny pomocou hmatu
• bezvedomia: neodpovedá na oslovenie, nemá slovnú reakciu na bolesť
Pri podozrení na poranenie chrbtice neotáčíme s hlavou, nehýbe s postihnutým!
Krisen (resuscitácia) zahŕňa tri základné úkony:
• obnovenie priechodnosti dýchacích ciest - (vyčistenie horných dýchacích ciest a tzv trojitý manéver 'záklon hlavy, úpravy dolnej čeľuste, otvorenie úst') Vyčistenie úst (zvratky, protéza, jazyk) prevedieme prstom, postihnutý môže byť na boku, potom vykonáme trojitý manéver (obr.5). Niekedy už pri zprůchodnění dýchacích ciest dôjde k obnoveniu dýchania postihnutého.
• Umelé dýchanie - Jednu ruku dáme pod zaklonenej hlavu (pod krk), druhú zmáčkneme nos, nadýchnite sa a vdýchnite z úst do úst, otvoríme nos. Oči sledujú dvíhanie hrudníka. Opakujeme 12-16 krát za minútu. Ak zranený nedýcha a nemá hmatný tep, provádíme navyše srdcová masáž.
• nepriama srdcová masáž - zraneného položíme na rovnú tvrdú zem, bod pre masáž srdca nájdeme dva prsty nad mečovitým výběžkem v dolnej tretine hrudnej kosti. Podložím dolnej končatiny. Masáž vykonávame vždy v pomere 2 (vdychy) ku 30 (stlačenie) u dospelých, začíname 2 vdychy, nezáleží na počte záchrancov. Resuscitáciu by sme mali správne vykonávať až do príchodu lekára alebo do úplného vyčerpania záchrancov. Deti (do konca puberty) resuscitujeme v pomere 2 vdychy ku 15 zatlačením, dojčatá v pomere 1:3. Obnovenie životných funkcií poznáme vymiznutím zmodralé kože, spontánnym zdvíhacími hrudníka a nahmatáním tepu na krku.

Žádné komentáře:

Okomentovat