Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hepatitis-vírusu zápal pečene = vírusová hepatitída

Hepatitis-vírusu zápal pečene = vírusová hepatitída
Je to časté infekčné ochorenia s pestrým klinickým obrazom v akútnom stadiu.Typickým príznakom je žltačka = ikterus-preto sa tiež niekedy hovorí o infekčnú žloutence.Jsou postihnuté rôzne funkcie pečene a choroby často prechádza do chronického štádia.

Infekčná hepatitis-základné charakteristiky vírusové hepatitídy

Vírus hepatitídy A: možno dokumentovať elektrónovým mikroskopom v stolici infikovaného človeka už ku koncu inkubačnej doby, v krvi je len přechodně.Nezpůsobuje chronickú infekciu ani nosičství.
Vírus hepatitídy B: ten môže v krvi pretrvávať veľmi dlho, niekedy dokonca trvale.Malá časť našej zdravej populácie sa vyznačuje celoživotnom nosičstvím.Virus hepatitídy B má vo svojej sukníc, na svojom povrchu špeciálne antigén-ten sa označuje skratkou: HBsAg (hepatitídy B Superficiální antigén)

Epidemiológia:
1) vírusovej zápal pečene typu A: Vyskytuje sa na celom světě.V našich krajinách je najväčší výskyt na jeseň av zimě.Zdrojem nákazy je človek, u chorých koluje vírus v krvi už v inkubačnej dobe, v akútnej fáze ochorenia je aj v stolici. Nákaza sa prenáša najčastejšie pri priamom styku s postihnutou osobou alebo prostredníctvom kontaminovanej vody (vodné epidémie) alebo kontaminovaných potravin.Onemocnění zanecháva imunitu, neexistuje však skrížená imunita medzi typom hepatitídy A a B.
2) vírusovej zápal typu B:-jeho prenos sa uskutočňuje parenterálne aplikácií krvi alebo krvných prípravkov vyrobených z krvi chorých alebo nosičov.
Veľké riziko prenosu je v nedostatočne sterilných injekčných striekačiek, jehlách a nástrojoch pri rôznych výkonoch v zdravotníckych zariadeniach alebo mimo nich (diabetici pri aplikácii inzulínu, narkomani). Bol preukázaný aj prenos krvný cestou
3) Vírus C-prenáša sa rovnako ako vírus B

Klinický obraz:
1) hepatitída A-Inkubačná doba je rôzna, najčastejšie 30dní.Nejčastější je tzv.Akutní ikterická vírusová hepatitida.Ta začína zvýšenou teplotou, únavou, tlakom pod pravým žeberním oblúkom, nútenie na zvracení.Část chorých má bolesti v svaloch a bolesti drobných kĺbov. Až potom sa objaví ikterus.Nejdříve je viditeľná na sklérách, potom aj na kůži.Stav chorého sa pri objavenej žltačke zhoršuje.
Objektívne sú zväčšená pečeň a slezina = hepatosplenomegalie.Jsou pozitívne tzv.funkční pečeňové testy
Ikterické štádium trvá spravidla niekoľko týždňov, potom žltačka ustupuje, pečeňové funkcie sa zlepšujú, postupne zmizne aj subjektívne ťažkosti.
-hepatitída A môže mať aj iné formy-pomerne častá je např.anikterická forma (hepatitídy bez žltačky)
-inokedy má akútny vírusový zápal pečene veľmi prudký priebeh (= malígny hepatitis)-môže vyvrcholit hepatálnou insuficienciou
2) hepatitída B-má oveľa dlhšiu inkubačnú dobu-90dní.Klinický obraz je rovnaký ako u hepatitídy typu A.
Pri laboratórnom vyšetrení sa nájde pozitívny HBsAg v krvi
Terapia: Pacient s akútnou vírusovou hepatitídou sa hospitalizuje na infekčné oddelenie obvykle až do ústupu žltačka a úpravy pečeňových funkcií-u nás je hospitalizácie povinné.
Dieta: je v prvých dňoch prevažne sacharidové (glycidovú), medikamentózna sa podávajú vitamíny (vrátane vit.K)

Žádné komentáře:

Okomentovat