Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Makroprostředí

Makroprostředí
Tvorí širšom okolí podniku, teda také spoločenské vplyvy, ktoré pôsobia na podnik ako celok. Môžu to byť napríklad vplyvy ekonomické, technické, technologické, demografické, kultúrne a prírodné. Analýza vonkajších faktorov, ktoré predstavujú príležitosti a ohrozenia ďalšieho rozvoja firmy, sa nazýva OT analýza.
1.2.5.3 Jednotlivé vplyvy makroprostředí a ich vyhodnotenie:
1. Demografické prostredie - tvoria ľudia, ktorí vytvárajú trhy. Klinika sa zameriava na obyvateľa lokality.

2. Ekonomické prostredie - jedná sa o disponibilný nákupnú silu, ktorá závisí na bežných príjmoch, cenách, úsporách, dlhoch a dostupnosti úverov. Ide o to, či budú klienti schopní finančne zvládnuť financovať jednotlivé zákroky. Vzhľadom k ponúkaným službám kliniky je celkom pravdepodobné, že to nakupujúcim nebude robiť príliš veľké ťažkosti. Klinika totiž poskytuje splácania jednotlivých zákrokov:
a) V spolupráci s Raiffeisenbank ponúka Očná klinika Lexu pre financovanie Vášho zákroku Rýchlu pôžičku. To je neúčelový spotrebiteľský úver poskytovaný od sumy 20.000, - až do výšky 200.000, - bez ručenia. Doba splatnosti 6-72 mesiacov. Bez nutnosti mať vedený účet v Raiffeisenbank. K dispozícii je mobilná bankár, ktorý odpovie na všetky otázky a vašu žiadosť vybaví. Ďalej poskytuje zdarma poistenie pôžičky proti neschopnosti splácať.
b) Ďalej ponúka osobné úver u Komerční banky, čo je úver s úrokovou sadzbou už od 8,90%. Peniaze získate najneskôr do 24 hodín, a to od 50.000 Sk až 150.000 Sk. Bez ručiteľa a bez poplatku za spracovanie úveru. Pre každého nového klienta Komerční banky ponúkame vedenie bežného účtu 3 mesiace zadarmo a navyše kreditnú kartu prvý rok bez poplatku.
c) Ďalej ponúka pôžičku u Českej sporiteľne. Táto pôžička Vám umožní získať až 200 tis, uzavrieť zmluvu môžete už na prvej návšteve pobočky. K uzavretiu zmluvy Vám stačí iba preukaz totožnosti. Výšku splátok si stanovíte podľa svojich možností. Jednoduchú pôžičku poskytujeme bez ručiteľa.
d) A v poslednej rade ponúka spotrebiteľský úver od spol. Medifin. Medifin je spotrebiteľský úver určený na financovanie zdravotných zákrokov a pomôcok. Je poskytovaný na celkovú sumu ceny zákroku alebo len na dofinancovanie časti ceny. Umožní Vám investovať do toho najvzácnejšieho, čo máte, teda do Vášho zdravia, bez toho, aniž byste jednorázovo zatížili rodinný rozpočet. Pre spotrebiteľský úver nad 30 000 Sk potrebujete potvrdenie o výške príjmu a ručiteľa. Pre spotrebiteľský úver do 30 000 Sk potrebujete iba 2 doklady s fotografiou. 3 mesiace bez úrokov - v tomto prípade je dátum Vašej prvej splátky možno odložiť až na 3 mesiace. 6 mesiacov bez úrokov - v tomto prípade je dátum Vašej prvej splátky pri vybavovaní úveru.

3. Prírodné prostredie - myslím, že očná klinika neškodí zdravia prírody, nijak neznečisťujúce svoje okolie.

4. Technologické prostredie - každá nová technológia, ktorá poskytuje vyššiu mieru uspokojenia potrieb stimuluje nové podnikateľské aktivity a investovania. Verejnosť si stále viac želá byť ubezpečenie o bezpečnosti služieb - očná klinika dodržiava zdravotné a bezpečnostné predpisy.

5. Politické a legislatívne prostredie - všetko musí byť v súlade so zákonmi, vyhláškami, normami a nariadeniami. Tu nemôžem klinike na prvý, ani na hlbší pohľad nič vyčítať.

6. Sociálne a kultúrne prostredie - spoločnosť, v ktorej ľudia vyrastajú, formuje ich základné mienky, hodnoty a normy, ktoré musia očná klinika sledovať. Klinika napríklad vníma trend, keď sa pacienti chcú zbaviť okuliarov a nosiť je len ako módny doplnok a nie ako pomôcku pre lepšie videnie.

1.2.5.4 Analýza konkurencie
Jedným zo základných nástrojov pre poznanie konkurencia je analýza konkurenčného prostredia podľa Porterova modelu, profesor M. Porter z Harvardu v súvislosti s analýzou identifikoval päť vplyvov, ktoré môžu ovplyvniť firmu:
1. konkurencia medzi firmami,
2. hrozba vstupu nových firiem,
3. hrozieb zo strany substitútov,
4. sila dodávateľov,
5. sila odberateľov

Žádné komentáře:

Okomentovat