Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZLOŽENIE POTRAVÍN, PROTEÍNOV

ZLOŽENIE POTRAVÍN, PROTEÍNOV
1. Zloženie potravín
2. Význam jednotlivých látok v potravinách
3. Bielkoviny

1. a) bitúmenu (stavebné) - bielkoviny a niektoré nerastné látky (vápnik, fosfor) b) Sýtič (energickejší) - tuky, sacharidy a čiastočne bielkoviny - ak telo nemá dostatok tuku a sacharidov .... . . . . . . . . . . . . . . . . . c) VITAMÍNY A NERASTNÉ LÁTKY sú ochranné látky, pretože ochráni telo pred vznikom chorôb - zabezpečujú správnu funkciu organizmu.
2. LÁTKY bitúmenu (stavebné) - majú význam pre výstavbu organizmu
bielkoviny - stavajú a obnovujú tkanivá - svaly, šľachy, blany, kože, vnútorné orgány, vlasy, nechty. Nerastné látky - sú prítomné v takáních alebo sa podieľa na stavbe kostry, zubov (Ca).
LÁTKY Sýtič (Energické) - dodávajú telu pohybovú a tepelnú energiu. A energiu potrebnú pre látkovú výmenu tuky a cukry sú rýdzo energetickej. Bielkoviny idú čiastočne energetickej.
OCHRNÉ LÁTKY - chráni telo pred vznikom chorôb a zabezpečujú tak správnu funkciu ľudského tela př. vitamín D - protikřiviční, vitamín a - dobrý pre zrak a nervovú sústavu ... NaCl - zadržiava vodu v organizme, I - správna funkcia štítnej žľazy ...
Bielkoviny sú zložité dusíkaté látky skladajú sa s aminokyselín spájaných peptibickou väzbou z výživného hľadiskami delíme bielkoviny na úplné (plnohodnotnej) a neúplné (neplnohodnotné). Úplné bielkoviny sú živočíšneho pôvodu az rastlinných bil. Sa im veľa blíži jenom bil obsadené v sóje a zemiakov. Neúplné bil. Sú výhradne rastlinného pôvodu (nepatria k nim bil. V sóje a zemiakov) úplné bil. Obsahujú 10 najdôležitejších aminokyselín pre výživu človeka. Z hľadiska zloženia delíme bil. Na jednoduché a zložené-ov ktoré obsahujú ešte doplnkové látky vedľa aminokyselín napr. niektoré nerastné látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat