Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DELENIE BIELKOVÍN PODĽA PÔVODU

DELENIE BIELKOVÍN PODĽA PÔVODU
Bielkoviny delíme podľa pôvodu príslušné potraviny na
živočíšneho pôvodu
rastlinného pôvodu
mikrobiálneho pôvodu (táto skupina nie je pre ľudskú výživu podstatná)

živočíšne bielkoviny
Dec
väčšinou obsahujú dostatok všetkých es. AK
sú lepšie stráviteľné
majú menší podiel vlákniny - je to výhoda v určitých situáciách
rýchlejšia tepelná úprava
majú vyšší podiel bielkovín na prijatý objem
nižšie riziko alergií

Proti
vyššie ekonomické náklady
majú vyšší obsah tuku a cholesterolu
majú nízky obsah esenciálnych mastných kyselín
riziko vzniku hnilobné produktov a provokácie nádorových ochorení, predovšetkým hrubého čreva a prsníka
ich konzumácie predstavuje vyššiu záťaž pre pečeň a obličky
majú vyšší obsah fosforu vo vzťahu k Ca a Mg, majú málo Mg
nemožnosť konzumácie surových zdrojov
vysoký obsah tuku a NaCl
riziko potravinovej alergie na bielkovinu mlieka

Žádné komentáře:

Okomentovat