Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Akútna hypokortikalismus = Adrenokortikální krízy

Akútna hypokortikalismus = Adrenokortikální krízy
Chorý môže bez pomoci zemřít.Krize sa prejavuje slabosťou, bolesťami hlavy, brucha, vracaním, průjmem.Klesá TK, chorý je nepokojný, neskôr upadá do bezvědomí.hroutí sa jeho elektrolytov hospodářství.Laboratorně nájdeme nízke hladiny najdôležitejších kortikoidov, hlavne kortizonu, v krvi
Chronický hypokortikalismus = Addisonova choroba.
-Je znížená tvorba všetkých troch skupín kortikoidov (glukokortikoidov, mineralokortikoidů a androgény). Subjektívne príznaky sa rozvíjajú zvyčajne pozvoľna (slabosť, nechutenstvo, chudnutie, neurčité bolesti v bruchu, zlé znášková záťažou-psychických i fyzických.objektivně sú zistiteľné hnědavé pigmentácia pokožky.Jsou Najvýznamnejšia na predurčených místech.Grafitové skvrnky na sliznici úst.Nenápadná je hypotenzia (často nemerateľné tlak aj poležiačky). Laboratórne preukaz onem. Se opiera o nález nízkej hladiny kortizolu v krvi.
Výrazná hypotenzia je základným príznakom
Komplexnej terapie:
Základná liečba spočíva v substitúciách chýbajúcich kortikoidů.Nejdůležitějším terapeutické reperezentanten je glukokortikoidov Hydrokortizon.ten sa v akútnych fázach podáva parenterálne, pri chronickom hypokortikalizmu v tabletách.Při každej záťaži (infekcie, úraz, operácia) je potrebné dávky zvýšit.při Addisonově choroby je navyše potrebné zabezpečiť dostatočný prívod NaCl potravou, eventuelně podávať mineralokortikoidy (Cortineff tbl.)

Žádné komentáře:

Okomentovat