Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Menšie poranenia

Menšie poranenia
Pľuzgiere - pľuzgiere umyjeme, pokožku osušíme, zalepíme je náplastí a necháme zaschnúť. Je možné aj puchýř prepichnúť (na 2 miestach) a vytlačiť z neho tekutinu. Vždy pri propichování používame čisté ihly a miesto dezinfikuje (Septonex). Potom tiež zalepíme náplasťou a necháme zaschnúť. Je lepšie im predchádzať kvalitné obuvou (vyšláplé topánky) a kvalitnými ponožkami. Nohy je dobré pred túrou aj po nej promazat krémom. Prípadne citlivé miesta môžeme vopred preventívne zalepit náplastí.
Vyvrtnutie - Končatiny necháme v pokoji, nenapráva ju. Priložíme studený obklad (octan hlinitý), aby sme zabránili veľkému opuchu. Končatín (kĺb) zpevníme elastickým ovínadlá. Vyhľadáme pomoc lekára.
Bodnutí hmyzom - V letných mesiacoch prichádza do úvahy aj toto drobné poranenia. U dospelých osôb v prevažnej väčšine prípadov neohrozujú život. Ale u detí au osôb, ktoré trpia alergickou reakciou je potrebné dbať veľkej opatrnosti. Najzávažnejšie je bodnutiu vosou, včela, sršní a kousnuti čmeliakov, niektorými moucha a Ovada. Poranené miesto dezinfikuje a priložíme na neho studený obklad (voda, octan). Miesto prechodne opuchne, pália a svrbia. Nebezpečné sú bodnutiu v ústach, na jazyku av blízkosti oka. V ústach opuchom môže nastať dusenie. Zvýšené riziko je u alergických osôb a pri mnohopočetné bodnutiu. Postihnutého urýchlene dopravíme k lekárovi.
Klíště - prisaje kliešť opatrne krúživým pohybom vytočíte pinzetou, sirkou. Kliešťa sa nedotýkajú, spálite ho. Pri utržení tělíčka kliešťa postihnutého dopravíme k lekárovi. Kliešť je prenášač závažných ochorení (Lymská borelióza, kliešťovej encefalitídy). Pri kousnuti infikovaným kliešťa sa objaví po niekoľkých dňoch na mieste sčervenanie, alebo biely kruh s červeným okrajom. Je treba ihneď vyhľadať lekársku pomoc.
Uštknutí hadom - V horách strednej Európy prichádza do úvahy uštknutí zmijí všeobecnú. Po kousnuti zmijí sú vidieť na tele (najčastejšie na končatinách) dve malé niekoľko milimetrov (10) od seba vzdialené ranky, ktoré ľahko krvácejí. Okolie rán môže byť ľahko zmodralé.
• dôležité je vyhnúť panike a upokojiť postihnutého
• necháme ranky krvácať, krvácanie podporíme tlakom prsty
• jed nikdy Nevysávajte pery
• ranky dezinfikovateľnou postihnutého dopravíme k lekárovi, ktorý mu podá sérum
Cudzie telesá - Cudzie predmety v ranách, v uchu, nose a ústach alebo očiach nikdy neodstraňuje, maximálne v prípadoch ak bol predmet v styku s jedom, alebo je inak nebezpečne kontaminovaný. Cudzie telesá z ucha, nosa a úst alebo očí sami tiež nevyndáváme. Ak predmet sám ľahko nevypadne, alebo ak nejde ľahko uchopiť (pinzetou) - necháme jeho vyndání na odborníkovi - lekárovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat