Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trávení, vstřebávání a přeměna bílkovin

Trávení, vstřebávání a přeměna bílkovin
Bílkoviny - význam jako základní stavební složky organismu. Jsou složeny z aminokyselin, které jsou vzájemně propojeny v řetězce, typické pro každou bílkovinu. Celkový počet aminokyselin je asi 20, v bílkovinách (v různých kombinacích 18). Spojení mezi nimi se nazývá peptidová vazba. Molekuly z mnoha aminokyselin jsou polypeptidy. Bílkoviny mají vysokou biologickou aktivitu, tvoří se z nich hormony, enzymy, protilátky, stavební jednotky buňky. Jako energetické palivo se používají jen při hladovění a nedostatku sacharidu.

Bílkoviny se tráví v tenkém střevě, kde se štěpí na aminokyseliny přecházejí do krve. V krvi kolují a každý orgán a jeho buňky se z nich vybírají potřebné aminokyseliny podle své funkce. Jestliže jich po určité době nebylo použito k syntéze dalších bílkovin, jsou zpracovány v játrech na zdroj energie. K tomu je nutné z nich nejdříve odpojit aminoskupinu (provést desimilaci) - přes amoniak vzniká tak močovina a voda. Někdy je aminoskupina přenesena na jinou sloučeninu, to se stává, když se vytvářejí nové aminokyseliny. Ty organizmus používá při růstu nebo obnově tkání, hlavně svalů. U dospělého člověka probíhá neustále obnova a přestavba. Největší je u dětí a těhotných žen.

Některé aminokyseliny si organismus dovede vytvořit jiné ne. Tyto nazýváme nezbytné (esenciální) - měly by být obsaženy v potravě. Pozoruhodné je, že bílkoviny nemohou být vytvořeny z jiných látek jako sacharidů nebo tuků.

Veškerá přeměna bílkovin končí vyloučením dusíku močí - zjišťujeme tzv. dusíkovou bilancí - negativní - při hladovění, dlouhý pobyt na lůžku, při trvalé tělesné inaktivitě. - tělo při tom spotřebovává vlastní bílkovinu, pozitivní - při růstu, v těhotenství, i při svalovém tréninku za dostatečného příjmu bílkovin v potravě.
Nejcennější zdroje bílkovin: vejce, rybí maso, mléko, soja, celozrnný chléb atd.

enzym produkt
Bílkoviny - žaludek, pepsin + HCl altumózy + peptony
tehké střevo, trypsin peptidy + aminokyseliny
distal.č. + střeva, peptidózy alygopeptidy + amin

Žádné komentáře:

Okomentovat