Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nedostatok príjmu bielkovín

Nedostatok príjmu bielkovín
Veľmi často sa vyskytuje súčasne s nedostatočným príjmom energie ako proteíny-energetická malnutrice. Najťažšie dôsledky má u detí (marasmus) so zreteľom na zvýšenú potrebu bielkovín a energie v rastúcom organizmu. Ochorenie je charakterizované nedostatočným množstvom stravy s vyváženým zložením vzájomného zastúpenia živín. Tieto osoby majú extrémne znížené množstvo tuku v tele, svalovú atrofiu, extrémne nízku hmotnosť. A ďalej:
Spomalenie až zastavenie rastu, chudnutie, slabosť, zimomřivost, apatia, amenorea a impotencia
Koža je bledá, s pigmentovanými škvrnami, vlasy sú tenšie, vypadávajú. Končatiny sú chladné.
Svalová devastácie, strata podkožného tuku, zníženie kožného turgoru, krvavé hnačky.
Telesná teplota je podnormální, pulz spomalený. Psychicky sa prejavuje nečinnosťou, depresiou.
BMI je pod 18,5 kg/m2, obvod ramena menej ako 15,5 CMU žien, 19,5 cm u mužov, pod 12,5 cm u detí vo veku od 1 do 5 rokov.
Obvykle deficitnej tiež K, Mg, Fe, I, Cr, Cu, vit. S, K, B1, B2, niacín, k. listová, esence. MK.
Prevažne proteínové malnutrice = kwashiorkor - je ochorenie vyvolané dlhodobú stravou s kritickým nedostatkom bielkovín (predovšetkým biologicky hodnotných) a relatívnym dostatkom energie, ktorej hlavným zdrojom sú uhľohydráty. Hlavné príznaky sú opuch, svalová atrofia, nižšia celková hmotnosť. Vrstva tuku je normálny, často sú v popredí psychomotorického a mentálne zmeny, dieťa celkovo neprospieva. Vyvíja sa hlavne u detí v priebehu niekoľkých týždňov. Nízka aj pečeňové tvorba nízkodenzních lipoproteidů vedie k hromadeniu lipidov v pečeni a zväčšenie pečene. Aj nechutenstvo, celková apatia, prořídnutí vlasov.
Sekundárny nedostatok bielkovín - môže sa vyvinúť pri nedostatočnom prívode bielkovín ako následok niektorých patologických procesov:
Bielkoviny sa využívajú ako zdroj energie pri nedostatočnom príjme sacharidov (glukoneogeneze)
pri poruche pečeňových funkcií so zníženou schopnosťou syntetizovať bielkoviny (hlavne albumín)
v dôsledku zvýšených strát bielkovín močom pri ochorení obličiek (nefrotický syndróm) pri neschopnosti absorbovať bielkoviny pri poruche resorpcie v tráviacom trakte (malabsorpční

Žádné komentáře:

Okomentovat