Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Najčastejšie choroby pohybového aparátu

Najčastejšie choroby pohybového aparátu
Zmeny na kĺboch-Zdravý kĺb má tvar fyziologický čili ušlechtilý.ušlechtilý kĺb môže byť zmenený buď zdurením, alebo deformity.
Deformity je patologické postavenie kostí, ktoré sú kĺbom spojené.
Zmeny na chrbtici-Skolióza je vybočenie chrbtice na stranu od jej osi-je vždy patologickej

Zápalové ochorenie kĺbov
1) Reumatoidná artritída-je to chronické zápalové ochorenie neznámeho původu.Je charakterizovaná tým, že najčastejšie postihuje kĺby (vyjímečně i iné inštitúcie) a je progresívna = neustále pokračuje.U nás postihuje 0,5-1% obyvateľstva, väčšinou v strednom veku, vedie k časté pracovnej neschopnosti a invalidizaci.Především ženy.
Etiopatogeneze-je to autoagresivní ochorenia. (Predpokladá sa však imunitný mechanizmus). Neznámy antigén stimuluje tvorbu protilátok, z ktorých najväčší patogenetický význam má reumatoidnou faktor.
Klinický obraz-najtypickejšie je bolesť kĺbov, najskôr na prstoch rukou.Typická je ranná stuhnutosť kĺbov, ktorá sa zlepšuje rozcvičením.Postupně sú postihnuté ďalšie kĺby, je obmedzovaný pohyb (bolestivosťou, stuhnutosť, svalovou slabosťou). Bolestivý kĺb vřetenovitě zduří, vznikajú deformity. V pokročilých štádiách sa kĺb vypĺňa granulační tkanív, ta potom jizevnatí a môže dôjsť aj k kostěnému srůsty kĺbových plôch-vzniká ankylóza.Kůže končatín, najmä na prstoch, býva vyhlazená, lesklá, atrofická
Nemožno zabúdať ani celkové príznaky% zvýšená teplota, chudnutie, únava, pasivita, depresia.
Priebeh choroby je progresívne a môže končiť úplnú nehybností

Žádné komentáře:

Okomentovat