Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkčné črevné dyspepsia

Funkčné črevné dyspepsia
Je to časté ochorenie, spôsobené poruchou činnosti čriev bez organických příčiny.Nejčastěji postihnutá črevnej motility, menej často črevnej sekrécie a črevné chemismus.
Klinický obraz: Diskineze = narušeniu správnej koordinácie rôznych črevných pohybů.Klinicky sa prejavuje zápchou alebo hnačkami a kolikovitou bolesťou.
Sekreční porucha sa týka vody a hlienu-zvýšené vylučovanie vody vedie k hnačke, nadviazanie sekrécie hlienu sa prejaví jeho prítomnosťou v stolici
Rozoznávame tri typy funkčné črevné dyspepsia:
1) Dráždivý hrubé črevo = vyznačuje sa poruchou hybnosti traktu, spravidla kombinácia diskineze a hyperkinezí.Dyskineze sa prejavuje bolesťami brucha, máva ráz brušnej koliky.Hyperkineze-dôjde k hnačky, vyprázdnenie obsahu a ústupe bolesti.Příznaky dráždivého traktu sa objavujú najčastejšie v záchvatech.Příčinou býva přejedení, určitý pokrm, telesná alebo duševná námaha, vzrušenie.
2) Spastická zápcha = zápcha s bobkovitou stolicou
3) Funkčné hnačka = funkčné črevné porucha pri, ktoré má pacient viac ako 3 riedke stolice denne, bez kolikovitých bolestí.Období spastické zápchy a funkčného hnačky sa môžu striedať.
Komplexnej terapie-pri liečbe platia rovnaké zásady ako pri žalúdočnej funkčné dyspepsii.Krátkodobě (po niekoľko dní) možno tiež podávať črevnej desinficiencia (Endiform, Mexaform) alebo lieky pôsobiace protiprůjmově (Reasec)

Žádné komentáře:

Okomentovat