Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stavba bielkovín

Stavba bielkovín
Stavba bielkovín: skladá sa zo 4 základných prvkov: C, O, H, N a malého množstva S. Tieto prvky tvoria základné stavebné zložky bielkovín Aminokyseliny. AK sú organické kyseliny s 1 alebo viac amínom skupín NH2 a karboxylovú skupinou COOH. Aminokyseliny sú medzi sebou prepojené peptidovými väzbami.
Spojením AK vznikajú peptidy.
Podľa počtu z prítomných AK rozlišujeme:
- Dipeptidy
- Oligopeptidy (2 - 10)
- Polypeptidy (11 - 100)
- Bielkoviny (> 100)

Rastliny syntetizujú všetky AK z anorganických zlúčenín (dusík získavajú z dusičnanov pôdy vytvorený z amoniaku činností nitrifikačných baktérií). Živočíchy sú odkázaní na organické dusíkaté látky vyrobené rastlinami alebo inými živočíchmi (dostávajú je potravou vo forme proteínov). Neumějí totiž vytvoriť amínovou skupinu NH2. Bielkoviny sa musia v tráviacom trakte živočíchov rozložiť na AK a opäť vzniknúť "de novo" ako bielkoviny telu vlastné.
AK rozdeľujeme na esenciálne, ktoré musí organizmus prijať v potrave, pretože si je nedovede sám vytvoriť. Ďalej rozdeľujeme AK na semiesenciální, ktoré sú potrebné iba v určitom období, či situáciách (rast). Neesenciálna AK organizmus potrebuje, ale dokáže si ich vytvoriť sám.
AK esenciálnej: Valín, Leucín, Izoleucín, Metionín, lyzín, Phenylalanin, treonín, Tryptofán.
AK semiesenciální: Arginín, Histidín (obdobie rastu), Tyrozín (zlyhanie obličiek)
AK neesenciálna: Glycín, Alanín, Serín, Glutamín, asparagín, Tyrozín, k.glutamová, k. asparágová, taurín, ornitín, Cysteín

AK Val, Leu, ileu majú stimulačné účinky na proteosyntézu v svalovom tkanive a podporujú anabolismus.

AK CYS, Met sú hlavnými zdrojmi síry v potrave. Organizmus dokáže vytvoriť CYS z Met, nie však naopak. Cystín je tvorený 2 molekulami cysteínu a je nachádza sa napríklad v inzulínu a keratínu. Metionín má dôležitú úlohu v organizme - nedostatok, alebo nadbytok Met vedie k poruche funkcie pečene.

AK PHE a Tyr (tvoria sa z PHE) sú v pigmentu melanínu řasnatém telieska oka av organizme sa z nich tvoria hormóny adrenalín a tyroxín.
AK Try je potrebný pre syntézu k. nikotínovej.
AK Lys je nedostatkový v prísne vegetariánskej diéte, je to limitujúca AK v obilninách.
K. glutámová je obsiahnutá vo veľkom množstve v pšeničnej proteínu gliadín. Fyziologické dávky brániť svalovú únavu a zlepšujú vyššiu nervovú činnosť. Vzhľadom k účinkom toxických metabolitov je nebezpečné podávať vysoké dávky k. glutámovej deťom do 3 rokov, u ktorých nie je dokončený vývoj CNS.

AK His je dôležitá pre rast a obnovu tkanív.
AK Arg je súčasťou malého Krebsova cyklu tvorby močoviny v pečeni.
AK dec a hydroxyprolínu obsahujú pyrolové jadro, ktoré sa vyskytuje tiež v porfirínov obsiahnutých v hemoglobínu a cytochrómom. Obe AK sú v kolagénu av ostatných bielkovine spojivového tkaniva.

Žádné komentáře:

Okomentovat