V potrave je Fe obsaženo v mäse, vnútornosti, zelenine - vysoký obsah Fe v zelenine ešte neznamená jeho dostatočné vstrebávanie, zelenina totiž obsahuje množstvo kyselín (napr. kyselinu listovú), ktoré sa Fe vytvárajú ťažko vstrebateľné makromolekuly. Väčšina nevstřebaného Fe odchádza z organizmu stolicou.
Fyziologická hladina Fe v krvi je vyššia u mužov ako u žien, udáva sa v μmol / l. novorodenci majú v dôsledku rozpadu erytrocyty hladinu vyššie ako dospelí. Počas dňa sa koncentrácia Fe v krvi mení, najvyššie hodnoty bývajú ráno najnižšiu večer.
HYPOSIDERINÉMIE
Príčiny: nedostatok Fe v potrave, porucha vstrebávania napr. pri nedostatku HCl v žalúdočnej šťave, akútnej aj chronickej infekcie, zhubné nádory, anémia, chronické krvácanie
Žádné komentáře:
Okomentovat