Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LEGISLATIVNÍ PODMÍNKY PRO PROVOZOVÁNÍ HOTELNICTVÍ V ČR

LEGISLATIVNÍ PODMÍNKY PRO PROVOZOVÁNÍ HOTELNICTVÍ V ČR

Obecné předpisy pro podnikání v hotelnictví
Řídí se stejnými podmínkami a obecnými předpisy jako v jiných oborech:
• Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a jeho novela č. 356/1999 Sb. - podnikání fyzických osob na základě živnostenského oprávnění
• Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb. a jeho novela č. 501/2001 Sb. - podnikání právnických osob jako obchodní společnost (nejčastěji v hotelnictví s.r.o., a.s.)

Všeobecné a zvláštní podmínky pro podnikání v hotelnictví
V hotelnictví musí splňovat veškeré všeobecné a zvláštní podmínky k provozování podnikatelské činnosti fyzická i právnická osoba nebo její stanovený zákonný zástupce:
• všeobecné podmínky
 dosažení plnoletosti - min. 18 let
 právní způsobilost - svéprávnost (vlastní zodpovědnost)
 trestní bezúhonnost - výpis z trestního rejstříku
 doklad o daňových nedoplatcích - předložení dokladu, že podnikatel nemá vůči územním finančním státním orgánům daňové nedoplatky
• zvláštní podmínky
 odborná způsobilost - doložení odborné způsobilosti a splnění požadované praxe v oboru (výuční list, vysvědčení o závěrečné zkoušce, vysvědčení o maturitní zkoušce, diplom nebo jiný doklad o absolvování vysoké školy, osvědčení o rekvalifikaci nebo doklad o vykonání kvalifikační zkoušky). Novela živnostenského zákona připouští, že doklady o odborné způsobilosti mohou být nahrazeny dokladem o vykonání šestileté praxe v oboru.
Při splnění veškerých podmínek je vydán Živnostenský list. Živnostenské oprávnění není přenosné na jinou osobu. Ubytování je možné v současné době provozovat dvěma způsoby:
• živnostenské oprávnění Ubytovací služby - živnost volná
• živnostenské oprávnění Hostinská činnost - živnost řemeslná

Žádné komentáře:

Okomentovat