Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SYSTÉMOVÉ USPOŘÁDÁNÍ HOTELNICTVÍ V ČR

9. SYSTÉMOVÉ USPOŘÁDÁNÍ HOTELNICTVÍ V ČR

POSTAVENÍ HOTELNICTVÍ V HOSPODÁŘSTVÍ ČR A VE SVĚTĚ

Cestovní ruch
Cestovní ruch se stává koncem dvacátého století jedním z nejdynamičtěji rozvíjejících se ekonomických odvětví a zastává tak významnou úlohu v národním i světovém hospodářství. Ve světě je považován za odvětví budoucnosti, jelikož jeho rozvoj má silný ekonomický význam z hlediska zaměstnanosti, platební bilance, investiční aktivity, tvorby hrubého domácího produktu a také socio-ekonomického rozvoje regionů. Tato oblast se také může stát zranitelnou díky reagování na aktuální problémy v otázce ekonomické, životního prostředí či ohrožení bezpečnosti.

Hotelnictví
Hotelnictví je nedílnou součástí služeb cestovního ruchu, jehož předmětem je výstavba, řízení a organizace hotelů i hotelových řetězců, zabezpečování jejich provozu a poskytování hotelových služeb.

Průmysl CR
V odvětví cestovního ruchu se při zabezpečení služeb pro účastníky prolínají činnosti několika různých odvětví a oborů národního hospodářství, proto přesně vymezit jeho místo a postavení ve struktuře národní ekonomiky je obtížné. Hospodářská činnost typická pro oblast cestovního ruchu se označuje jako průmysl cestovního ruchu a zahrnuje především hotelnictví, restaurační stravování, činnost cestovních kanceláří, průvodcovskou činnost a další služby.

Některá odvětví bezprostředně vytvářejí služby CR jako hlavní náplň své činnosti (stravovací, ubytovací...) a některá odvětví poskytují CR své služby jako doplňující část své činnosti (dopravní, obchodní, komunální...).

Žádné komentáře:

Okomentovat