FORMY PRODEJE A ZPŮSOBY OBSLUHY
Prodej se může uskutečňovat jako:
1) Prodej s obsluhou - časově náročnější, vyžaduje vyšší znalosti a dovednosti pracovníků, zahrnuje kompletní péči o hosta od jeho příchodu až po odchod (tj. usazení, nabídka, přijetí objednávky,......)
2) Samoobslužný prodej - vysoce produktivní, nižší nároky na obsluhující, úspora času ze strany hosta, menší komunikace s hostem (vhodný pro rychlá občerstvení)
3) Pultový prodej - forma rychlého prodeje, nízké požadavky na počty pracovníků i jejich dovednosti - uplatnění: rychlé občerstvení, výčepy piva
4) Pochůzkový prodej (ambulantní) - omezený sortiment (balené produkty), malé požadavky na inventář, uplatnění: sportovní akce
5) Prodejní automaty (vendingový) - omezený sortiment, prodej bez kontaktu s hostem, vhodný jako doplňková forma prodeje
6) Jiné formy - např. donášky jídle
Volba některé formy závisí na druhu provozovny, střediska, úrovni vybavení, schopnostech a dovednostech pracovníků.
Systém obsluhy:
1) Systém vrchního číšníka
2) Rajónový (obvodový)
3) Francouzský
Mezi nejrozšířenější způsoby obsluhy, což znamená, jak budeme podávat jednotlivé pokrmy a nápoje, patří:
1) Restaurační způsob obsluhy - jednoduchá a složitá obsluhy
2) Francouzský způsob o.
3) Kavárenský způsob o.
4) Slavnostní způsob o. - banketní o.
Žádné komentáře:
Okomentovat