Zákon o ochraně veřejného zdraví definuje stravovací službu jako výrobu, přípravu nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání:
a) v rámci provozované hostinské živnosti
b) ve školní jídelně, menze
c) při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu
d) fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu
e) při stravování zaměstnanců
f) v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče
g) při podávání občerstvení
h) při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu
Zákon zařazuje stravovací služby mezi činnosti epidemiologicky závažné. Stanoví povinnosti pro fyzické osoby vykonávající tyto činnosti, i pro provozovatele stravovacích služeb. Nemusí se jednat vždy o činnost podnikatelskou, povinnosti se vztahují na všechny provozovatele činností výše uvedených.
Prováděcí vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygieně potravin (1. 5. 2004) stanoví v souladu s právem Evropských společenství:
• hygienické požadavky na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení provozoven stravovacích služeb
• podmínky výroby, přípravy, rozvozu, přepravy, značení a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu
• způsob stanovení a evidence kritických bodů
• mikrobiologické a chemické požadavky na podávané pokrmy
• případy a způsoby odběru a uchovávání vzorků podávaných pokrmů a zásady osobní a provozní hygieny, které musí být uplatňovány při výkonu činností epidemiologicky závažných
Provozovna stravovacích služeb představuje soubor místností a prostor pro výrobu, přípravu a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu a pro další související činnosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat