Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PLÁNOVÁNÍ VÝROBY

PLÁNOVÁNÍ VÝROBY
= je třeba stanovit množství potravin k výrobě zahrnující co možná nejmenší nadprodukci
 objednávat tolik, kolik je potřeba a kolik se spotřebuje
 základem denní výroby jídel je prognóza očekávaných hostů

1. Plán výroby:
 sestavuje se na delší dobu a konkretizuje se denním výrobním programem - ten sestavuje šéfkuchař či vedoucí výroby ve spolupráci s pracovníkem odbytu, v menších podnicích je denním výrobním programem jídelní lístek, ve větším podniku bývá d.v.pr. obsáhlejší - neboť musí podchytit i pořádané akce

Výrobní plán obsahuje:
 předpokládaný druh a počet pokrmů
 určení spotřeby hlavních surovin pro výrobu

Při sestavování výrobního plánu vycházejme z:
 předpokládané poptávky
+ přihlédnutí k obsazenosti hotelu
+ přihlédnutí k akcím
 výrobních možností - kapacita výrob. střediska, dovednosti pracovníků
 zásob surovin na skladě a z možností dodavatelů
 gastronomických hledisek (racionál. výživa, pestrost, sezónnost, zařazování novinek, atd.)

Žádné komentáře:

Okomentovat