Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Káva

Káva
 káva pochází z dnešního Jemenu a Etiopie
 první zmínka o kávě se objevila již 900let př. n. l.
 slovo „káva“ bylo odvozeno z arabského „kaweh“
 první opravdová pařížská kavárna byla otevřena v roku 1689

Hlavní producenti
Oblasti pěstování kávy:
 Brazílie
 Kolumbie, Guatemala, Kostarika, Jamajka

Význam kávy z hlediska fyziologie výživy:
 Káva je pochutina
 Obsahuje alkaloid kofeinu, pražená káva obsahuje 0,8-2 % kofeinu
 Zelená káva obsahuje 45% vlákniny, 13% tuku, 13% bílkovin, 3% cukru, ML, organické kyseliny
 Pražená káva odpařuje se voda asi na 3%, karamelizuje cukr, barva, vzniká vonná látka – kofeol, vznikají dehtové látky, zvětší se objem zrna o polovinu.


Technologie výroby

Pražení kávy
 zelená káva se mění na krásně hnědou barvu
 chuť a aroma zvýrazní
 velikost zrna se zvětší dvojnásobně při pražení 200-230°C, ale sníží se hmotnost zrna,
 chlazení zrna po pažení – vázání aroma na zrnka
 důležitým prvkem je mletí kávy

Kávovník:
 existuje na 60 druhů kávovníků
 hospodářský význam mají tyto druhy:
1. káva Arabica – pěstuje se převážně v latinskoamerických zemích, tvoří 70-75% světové produkce.
2. káva Robusta – kolem 10% produkce
3. další druhy kávy – Arabusta, Liberica, Excelsa

Nejčastější druhy káv:
Espreso, Cappucino, Macchiato, Latte, Turecká káva, Mocca káva, Alžírská káva, Irská káva, Americano coffee, Frapé

Žádné komentáře:

Okomentovat