Káva
káva pochází z dnešního Jemenu a Etiopie
první zmínka o kávě se objevila již 900let př. n. l.
slovo „káva“ bylo odvozeno z arabského „kaweh“
první opravdová pařížská kavárna byla otevřena v roku 1689
Hlavní producenti
Oblasti pěstování kávy:
Brazílie
Kolumbie, Guatemala, Kostarika, Jamajka
Význam kávy z hlediska fyziologie výživy:
Káva je pochutina
Obsahuje alkaloid kofeinu, pražená káva obsahuje 0,8-2 % kofeinu
Zelená káva obsahuje 45% vlákniny, 13% tuku, 13% bílkovin, 3% cukru, ML, organické kyseliny
Pražená káva odpařuje se voda asi na 3%, karamelizuje cukr, barva, vzniká vonná látka – kofeol, vznikají dehtové látky, zvětší se objem zrna o polovinu.
Technologie výroby
Pražení kávy
zelená káva se mění na krásně hnědou barvu
chuť a aroma zvýrazní
velikost zrna se zvětší dvojnásobně při pražení 200-230°C, ale sníží se hmotnost zrna,
chlazení zrna po pažení – vázání aroma na zrnka
důležitým prvkem je mletí kávy
Kávovník:
existuje na 60 druhů kávovníků
hospodářský význam mají tyto druhy:
1. káva Arabica – pěstuje se převážně v latinskoamerických zemích, tvoří 70-75% světové produkce.
2. káva Robusta – kolem 10% produkce
3. další druhy kávy – Arabusta, Liberica, Excelsa
Nejčastější druhy káv:
Espreso, Cappucino, Macchiato, Latte, Turecká káva, Mocca káva, Alžírská káva, Irská káva, Americano coffee, Frapé
Žádné komentáře:
Okomentovat