Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skladování zboží

Skladování zboží
 musí odpovídat předepsaným technickým podmínkám, aby nedocházelo ke zkažení, znehodnocení, porušení atd.

Místnosti k uskladnění zboží musí být:
 čisté, suché, vzdušné, dobře větratelné, bez plísní a pachů
 pokud možno ne na slunné straně
 vyhovující umělé osvětlení
 hladké stěny, dobré stropy, podlahy bez výmolů
 regály, rohože, závěsná zařízení
 zařízení pro kontrolu fyzikálních faktorů (teplota, vlhkost)
 okolí skladu udržováno v naprosté čistotě
 odpovídat hygienickým předpisům

Druhy skladů:
1) Suché - do 18 stupňů (mouka, cukr, sůl)
2) Chladné - do 12 stupňů (zelenina, ovoce, brambory, nápoje)
3) Chlazené - mínus 4 až 10 stupňů (maso, mléko)
4) Mrazící - do mínus 25 stupňů (mražené potraviny)
5) Sklad obalů
6) Sklad drobného majetku (prádlo, inventář)

Požadavky na skladování potravin jsou uvedeny ve vyhlášce Mzd. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby.

Pracovníci skladu:

1) Vedoucí skladu
 zajišťuje plynulé zásobování středisek zbožím, surovinami
 zodpovídá za řádný příjem a výdej zboží
 vede předepsanou evidenci
 řídí práci skladníků
 zodpovídá za ochranu svěřeného majetku

2) Skladník
 zajišťuje každodenní provoz ve skladu
 vydává zboží pro ostatní střediska

Žádné komentáře:

Okomentovat