Skladování zboží
musí odpovídat předepsaným technickým podmínkám, aby nedocházelo ke zkažení, znehodnocení, porušení atd.
Místnosti k uskladnění zboží musí být:
čisté, suché, vzdušné, dobře větratelné, bez plísní a pachů
pokud možno ne na slunné straně
vyhovující umělé osvětlení
hladké stěny, dobré stropy, podlahy bez výmolů
regály, rohože, závěsná zařízení
zařízení pro kontrolu fyzikálních faktorů (teplota, vlhkost)
okolí skladu udržováno v naprosté čistotě
odpovídat hygienickým předpisům
Druhy skladů:
1) Suché - do 18 stupňů (mouka, cukr, sůl)
2) Chladné - do 12 stupňů (zelenina, ovoce, brambory, nápoje)
3) Chlazené - mínus 4 až 10 stupňů (maso, mléko)
4) Mrazící - do mínus 25 stupňů (mražené potraviny)
5) Sklad obalů
6) Sklad drobného majetku (prádlo, inventář)
Požadavky na skladování potravin jsou uvedeny ve vyhlášce Mzd. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby.
Pracovníci skladu:
1) Vedoucí skladu
zajišťuje plynulé zásobování středisek zbožím, surovinami
zodpovídá za řádný příjem a výdej zboží
vede předepsanou evidenci
řídí práci skladníků
zodpovídá za ochranu svěřeného majetku
2) Skladník
zajišťuje každodenní provoz ve skladu
vydává zboží pro ostatní střediska
Žádné komentáře:
Okomentovat