Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

K základním předpokladům podnikatelské činnosti ve stravování patří:

K základním předpokladům podnikatelské činnosti ve stravování patří:
1) rozhodnutí o způsobu a předmětu podnikání (komplex služeb veřejného stravování nebo jeho jednotlivé složky – služby zákl. stravování, služby doplňk. stravování, ubytovací a ostatní hotelové služby, společensko-zábavní služby)
2) registrace – získání živnostenského oprávnění
3) finanční a materiální podmínky pro podnikání
4) zajištění vlastního provozu

Pro provozování živnosti ve stravování a ubytování musí být splněny všeobecné a zvláštní podmínky provozování živností.

Všeobecné podmínky pro provozování hostinské činnosti jsou:
• dosažení plnoletosti tj. věku 18 let
• způsobilost k právním úkonům
• bezúhonnost
• předložení dokladu o tom, že fyzická osoba nemá vůči územním finančním státním orgánům daňové nedoplatky
Za bezúhonného se pro účely podnikání podle živnostenského zákona nepovažuje ten, kdo byl pravomocně odsouzen:
a) pro trestný čin spáchaný úmyslně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání alespoň jednoho roku
b) pro trestný čin spáchaný úmyslně, jehož skutková podstata souvisí s podnikáním a na který se nevztahuje bod a
c) pro trestný čin spáchaný z nedbalosti, jehož skutková podstata souvisí s předmětem podnikání
U právnické osoby musí tyto podmínky splňovat její zákonný zástupce.

Zvláštními podmínkami pro provozování živnosti je odborná způsobilost, kterou musí splňovat sama fyzická osoba nebo podnikatelem ustanovený zástupce.
Podnikatel může provozovat živnost sám nebo prostřednictvím odpovědného zástupce.

Žádné komentáře:

Okomentovat