Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řazení pokrmů a nápojů je dáno gastronomickými pravidly

Řazení pokrmů a nápojů je dáno gastronomickými pravidly od nejlehčích po nejtěžší. Gastronomická pravidla jsou definována jako shrnutí mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti sestavování nabídkových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie výroby pokrmů a nápojů.

Gastronomické pořadí pokrmů:

 studené předkrmy
 polévky (vývary, bílé a speciální polévky)
 teplé předkrmy
 ryby, drůbež, zvěřina
 dětské a zdravotní pokrmy (dietní)
 speciality šéfkuchaře
 hotové pokrmy (hovězí, telecí, vepřové, skopové, jehněčí, kozí;
vařené, dušené, pečené, smažené)
 jídla na objednávku
 bezmasé pokrmy
 přílohy
 teplé a studené moučníky
 saláty, zelenina, zmrzliny, poháry, ovoce

V běžném provozu mohou být některé skupiny pokrmů sloučeny nebo dokonce chybět, v luxusních restauracích bývají naopak rozšířeny. Součástí jídelního lístku může být také nabídka jednoho nebo více menu v různých cenách. V současné době je mnoho trendů ve tvorbě jídelních lístků – dezerty jsou na samostatném lístku s fotografiemi, důraz je kladen na jednoduchost a pěknou grafickou úpravu, objevují se i specifické názvy pokrmů. Materiál na jejich výrobu už dávno není jen papír, existují např. omyvatelné lístky sloužící jako prostírání.

Žádné komentáře:

Okomentovat