Řazení pokrmů a nápojů je dáno gastronomickými pravidly od nejlehčích po nejtěžší. Gastronomická pravidla jsou definována jako shrnutí mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti sestavování nabídkových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie výroby pokrmů a nápojů.
Gastronomické pořadí pokrmů:
studené předkrmy
polévky (vývary, bílé a speciální polévky)
teplé předkrmy
ryby, drůbež, zvěřina
dětské a zdravotní pokrmy (dietní)
speciality šéfkuchaře
hotové pokrmy (hovězí, telecí, vepřové, skopové, jehněčí, kozí;
vařené, dušené, pečené, smažené)
jídla na objednávku
bezmasé pokrmy
přílohy
teplé a studené moučníky
saláty, zelenina, zmrzliny, poháry, ovoce
V běžném provozu mohou být některé skupiny pokrmů sloučeny nebo dokonce chybět, v luxusních restauracích bývají naopak rozšířeny. Součástí jídelního lístku může být také nabídka jednoho nebo více menu v různých cenách. V současné době je mnoho trendů ve tvorbě jídelních lístků – dezerty jsou na samostatném lístku s fotografiemi, důraz je kladen na jednoduchost a pěknou grafickou úpravu, objevují se i specifické názvy pokrmů. Materiál na jejich výrobu už dávno není jen papír, existují např. omyvatelné lístky sloužící jako prostírání.
Žádné komentáře:
Okomentovat