Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ŘÍZENÍ SAMOSTATNÉHO RESTAURAČNÍHO PODNIKU

16. ŘÍZENÍ SAMOSTATNÉHO RESTAURAČNÍHO PODNIKU

ZAHÁJENÍ PROVOZU

Základním znakem podnikání ve všech odvětvích je, že každý podnikatel na sebe bere určitou míru rizika a vkládá do podnikání svůj kapitál. Podnikání ve veřejném stravování je velice náročné na lidský kapitál, budování, vybavenost a zabezpečení provozu pohostinských zařízení, vyžaduje často vysoké finanční náklady a doba návratnosti vložených investic je mnohdy dlouhá.
Podnikání ve stravování a hotelnictví se řídí stejnými obecně platnými předpisy a pravidly jako podnikání v jiné podnikatelské činnosti, ale i současně specifickými platnými předpisy vztahujícími se k činnosti veřejného stravování a ubytování.

Základními obecnými předpisy vymezující podnikání v jakékoliv podnikatelské činnosti jsou:
• Zákon o živnostenském podnikání č. 455/1991 Sb. a jeho novela č. 356/1999 Sb.
• Obchodní zákoník č. 513/1991 a jeho novela č. 501/2001 Sb.

Podnikatel ve stravování může podnikat buď jako:
• fyzická osoba – jednotlivec, živnostník – podniká na základě živnostenského oprávnění
• právnická osoba – obchodní společnost – musí být zapsán v obchodním rejstříku, nejčastěji se vyskytujícími obchodními společnostmi v oblasti stravování jsou kapitálové společnosti a to společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat