Nákup zboží a surovin
Cíl nákupu - získat co nejvyšší protihodnotu za každou korunu vydanou na nákup
Protihodnota - kombinace ceny, kvality, dodací lhůty, způsobu platby, atd.
Nákup se může uskutečnit:
písemnou objednávkou
osobním výběrem a převzetím u dodavatele
telefonicky, emailem
Prostřednictvím osobních zástupců
Standardem (pravidelné objednávky, např. pečivo)
Osobním nákupem (nákup za hotové)
Principy nákupní praxe:
Sledování plánování produkce ve strav. úseku
Vytvořit si přehled o vývoji cen na trhu u různých produktů a u různých dodavatelů
Mít přehled o nových produktech
Nesoustředit se na jednoho dodavatele
Využívat sezónní nabídky
Vyhnout se nakupování pod časovým tlakem
Hlídat dodací lhůty a lhůty skladování
Využívat možnosti mimořádných nabídek, avšak ne na úkor kvality
Sledovat info o celních sazbách, dopr. a dovoz. N při zahraničních dodávkách
zohledňovat rabaty
Spolupráce s ostatními hotely a gastro. zařízeními
Být dobrým nákupčím:
být dobrým odborníkem, obchodníkem, být loajální k firmě
mít zkušenosti při jednání s dodavateli, být schopen vybrat toho správného
vytvářet dlouhodobé vztahy se spolehlivými dodavateli
mít odvahu změnit dodavatele, pokud nám již nevyhovuje
nevycházet pouze z ceny, dbát i na kvalitu, dodací i platební podmínky, atd.
nepodléhat zvyku nakupovat jen v nejbližším okolí
mít přehled o nových výrobcích
vyhodnocovat dodavatele a jejich práci
Žádné komentáře:
Okomentovat