Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nákup zboží a surovin

Nákup zboží a surovin
Cíl nákupu - získat co nejvyšší protihodnotu za každou korunu vydanou na nákup
Protihodnota - kombinace ceny, kvality, dodací lhůty, způsobu platby, atd.

Nákup se může uskutečnit:
 písemnou objednávkou
 osobním výběrem a převzetím u dodavatele
 telefonicky, emailem
 Prostřednictvím osobních zástupců
 Standardem (pravidelné objednávky, např. pečivo)
 Osobním nákupem (nákup za hotové)

Principy nákupní praxe:
 Sledování plánování produkce ve strav. úseku
 Vytvořit si přehled o vývoji cen na trhu u různých produktů a u různých dodavatelů
 Mít přehled o nových produktech
 Nesoustředit se na jednoho dodavatele
 Využívat sezónní nabídky
 Vyhnout se nakupování pod časovým tlakem
 Hlídat dodací lhůty a lhůty skladování
 Využívat možnosti mimořádných nabídek, avšak ne na úkor kvality
 Sledovat info o celních sazbách, dopr. a dovoz. N při zahraničních dodávkách
 zohledňovat rabaty
 Spolupráce s ostatními hotely a gastro. zařízeními

Být dobrým nákupčím:
 být dobrým odborníkem, obchodníkem, být loajální k firmě
 mít zkušenosti při jednání s dodavateli, být schopen vybrat toho správného
 vytvářet dlouhodobé vztahy se spolehlivými dodavateli
 mít odvahu změnit dodavatele, pokud nám již nevyhovuje
 nevycházet pouze z ceny, dbát i na kvalitu, dodací i platební podmínky, atd.
 nepodléhat zvyku nakupovat jen v nejbližším okolí
 mít přehled o nových výrobcích
 vyhodnocovat dodavatele a jejich práci

Žádné komentáře:

Okomentovat