Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NOVÉ SMĚRY V GASTRONOMII

NOVÉ SMĚRY V GASTRONOMII
V posledních desetiletích je technologie přípravy surovin rychlejší a ekonomičtější. Na trhu se objevily nové neznámé suroviny - daly podnět k výrobě nových pokrmů.
 Jednoduchost a bezpečnost přípravy jídel, spolu s návazností na nové poznatky o správné výživě.
 Gastro. pravidla se přizpůsobují potřebám provozu.

Konvenience = z angl. slova convenience se začíná objevovat cca před 10 lety.
 potraviny se zabudovanou službou (předem upravené potraviny)
4 stupně konvenient. potravin:
* nejnižší stupeň představuje jen základní úpravu (mytí, krájení)
* každý další přidává i další stupeň zpracování (zabudované služby)
* poslední stupeň konven. Představuje potraviny připravené přímo k servírování a konzumaci.

Výhody konvenience:

 úspora času, mzdových nákladů + energie
 nižší náklady na dopravu, skladování, likvidaci obalů, spotřeby vody, vybavení kuchyně, skladů
 činí práci efektivnější a vytváří prostor pro další kulinářské kreace

Konvenient. výrobky jsou v současné době využívány na mnoha pracovištích studené a teplé kuchyně i při přípravě cukrářských výrobků.

Žádné komentáře:

Okomentovat