Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Víno

Víno

Víno je slabě alkoholický nápoj patřící k nápojům společenským až slavnostním.

Skladba bobule hroznu révy:
Stopka, cuticula a ojínění, zóny bylinná-epidermis, zóna periferní – hypodermis, zóna intermediární – pulpa/dřeň, zóna centrální(osemení, semena)

Technologie výroby
Účelem výroby vína je získat z hroznů vinné révy šťávu a jejím zkvašením a dalším ošetřováním vyprodukovat kvalitní alkoholický nápoj. Mezi výrobou bílého, červeného a šumivého vína jsou zásadní rozdíly. Obecně však dělíme výrobu vín na:
- Sklizeň hroznů
- Přípravu rmutu a moštu
- Kvašení a dokvašování
- Školení vína a stáčení
Při výrobě bílého vína se rmut lisuje a získaná šťáva se nazývá mošt.
Při výrobě červeného vína se rmut před lisováním nakvašuje.
Šumivá vína se vyrábějí z kvalitních mladých vín. Používají se hlavně 2 výrobní metody, a to kvašení v láhvích a kvašení v tancích (Šarmanova metoda)

Hlavní producenti
Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Rakouskou aj.
Vína České republiky: Miller Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal

Žádné komentáře:

Okomentovat