Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HYGIENICKÉ PODMÍNKY

HYGIENICKÉ PODMÍNKY

Potraviny a pokrmy patří do kategorie výrobků, které podléhají zvýšené kontrole ze strany státu. Zvýšená pozornost věnovaná poslední době hygieně a bezpečnosti pokrmů v gastronomii, bezpečnosti hostů, ale i ochraně provozovatelů, je zřejmá.

Provozovatele stravovacích služeb ohrožuje celá řada aspektů, které není možné nechat bez povšimnutí a které musí každý provozovatel řešit, pokud nastanou, patří sem např.:
• nevyhovující stav provozovny
• závady v dodržování osobní a provozní hygieny
• nedodržování stanovených technologických postupů
• špatná úroveň provozovny, špatná kvalita práce personálu a úroveň obsluhy, časté střídání personálu
• nespokojenost hostů s kvalitou podávaných pokrmů, nedostatečná teplota podávaných jídel a nápojů, špatná čistota prostředí
• příprava podávání zdravotně závadného pokrmu a následné způsobení zdravotní újmy strávníků se všemi možnými důsledky


Základní požadavky na kvalitu a bezpečnost potravin stanoví především tyto zákony:
• Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích
• Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů – upravuje práva a povinnosti fyzických a právnických osob v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví a významným způsobem se dotýká poskytování stravovacích služeb
• Prováděcí vyhláška 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Žádné komentáře:

Okomentovat