Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FUNKCE LÁZEŇSTVÍ

FUNKCE LÁZEŇSTVÍ
• zdravotní fce – diagnostika – prohlídky, balneoterapie
• ubytovací fce – lázeňské domy
• stravovací fce – dietní režim
• společensko-zábavná fce – divadla
• fce CR – info střediska, rezervace, CK, CA

Zdravotní funkce
Host se po příchodu do lázní podrobí vstupní lékařské prohlídce, během pobytu v lázních je pod stálým lékařským dohledem, po ukončení léčby absolvuje výstupní lékařskou prohlídku.
Vstupní lékařská prohlídka má být provedena do 24 hodin od hostova příjezdu. Lékař sepíše chorobopis, stanoví postup léčení – individuální léčebný plán. Podle druhu a stavu choroby absolvuje host během léčení několik kontrolních vyšetření.

Ubytovací funkce
Ubyt.zaříz. musí svým stavebním řešením, dispozičním a provozním uspořádáním přihlížet ke skutečnosti, že hostům slouží k přechodnému pobytu po více dnů, příp.týdnu, a proto jim musí poskytnout dostatek pohodlí a svým vybavením útulností jim zpříjemnit pobyt. Hosté jsou ubytováni většinou v jedno-nebo dvoulůžkových pokojích. Pokoje jsou vybaveny potřebným nábytkem a dalšími předměty, které vytvářejí příjemné prostředí (květiny,obrazy, svítidla atd.) Hostům slouží i další prostory: jídelna, čítárna, hudební salonek, klubovna, písárna atd. Používání těchto zařízení stejně jako chování hostů upravuje domácí řád lázeňské léčebny – je vyvěšen na přístupném místě. S jeho obsahem se musí hostě seznámit již při nástupu a jsou povinni ho dodržovat.

Stravovací služby a jejich funkce
Napomáhá k vytváření správných stravovacích návyků včetně kultury stolování. Po organizační stránce je stravování řešeno buď prostřednictvím stravenek nebo bez nich. Stravenky se hostům vydávají na celou dobu pobytu po lékařské prohlídce a po určení příslušné diety. V případě, že se stravenky nevydávají, eviduje strávníky dietní nebo vrchní sestra. Dietní výživu usměrňuje lékař-dietolog.
1) administrativní – stanovení diety
2) hospodářsko-sanitární – vybavení jídelen, používání inventáře
3) konzumní funkce – formy obsluhy, obsluha imobilních pacientů
4) edukační funkce – práce dietní sestry

Žádné komentáře:

Okomentovat